Jäsen

Millaiset ovat lääkärien työolot vuonna 2024?

Tätä selvitetään pian alkavassa tutkimuksessa.

Sari Kosonen
Adobe

Viiden vuoden välein toteutettava Lääkärien työolot ja terveys -tutkimus käynnistyy huhtikuun loppupuolella. Tutkimukseen kutsutaan lähes joka toinen liiton jäsenrekisterissä oleva lääkäri.

– Tutkimuksen tarkoituksena on tunnistaa lääkärien työhyvinvointiin liittyviä muutoksia ja haasteita. Tuloksia hyödynnetään Lääkäriliiton edunvalvonnassa. Yksi liiton strategisista painopisteistä on vaikuttaa siihen, että jäsenet voivat tehdä työtänsä mahdollisimman hyvissä työoloissa, kertoo liiton tutkija Peppiina Saastamoinen .

– Edellinen tutkimus tehtiin vuonna 2019, ja sen jälkeen on tapahtunut paljon. Ensin kohdattiin globaali COVID-19-pandemia, ja vuonna 2023 astui voimaan hyvinvointialueuudistus. Näillä tekijöillä on suurella todennäköisyydellä vaikutuksia työoloihin ja kuormitukseen. Esimerkiksi pandemian aiheuttamia hoitojonoja puretaan edelleen monissa paikoissa.

Osa kysymyksistä on samoja kuin aiemmissa tutkimuksissa, osa uusia. Kuormitustekijöihin on otettu nyt mukaan eettinen kuormitus.

Lue lisää: Lääkärin tärkein työväline

Työympäristössä ja tavoissa tehdä työtä on tapahtunut muutoksia. Esimerkiksi etävastaanotot ja erilaiset digiratkaisut ovat yleistyneet. Näidenkin tekijöiden vaikutusta työhyvinvointiin selvitetään.

Tutkimus toteutetaan sähköisen kyselyn ja postikyselyn yhdistelmänä.

– Vastaathan kyselyyn, jos saat sen. Mitä useampi lääkäri vastaa, sitä paremman kuvan saamme nykytilanteesta ja muutoksista aiempaan tilanteeseen verrattuna, Saastamoinen toteaa.

Ennakkotuloksia tutkimuksesta saadaan loppuvuonna. Aineistoa hyödynnetään pitkäjänteisesti usean vuoden ajan. 

Lääkäriliitto

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030