Jäsen

Mitä mieltä Lääkäriliitto on yt-aallosta?

– Tilanne ei valitettavasti ole millään tavalla yllätys, toteaa liiton puheenjohtaja Niina Koivuviita.

Sari Kosonen
Mikko Käkelä
– Hyvinvointialueet ovat noidankehässä, toteaa Lääkäriliiton puheenjohtaja Niina Koivuviita.

Hus pudotti hiljattain uutispommin, kun ilmoitti yt-neuvotteluista, jotka tähtäävät jopa tuhannen henkilötyövuoden vähennykseen.

– On surullista, että yt:t herättivät huomiota voimakkaasti vasta sitten, kun Hus ilmoitti omistaan. Monilla hyvinvointialueilla on joko ollut, on käynnissä tai alkamassa yt-neuvottelut. Joillain alueilla niitä on ollut jo useammatkin, toteaa Lääkäriliiton puheenjohtaja Niina Koivuviita .

Yt-aalto ei ole liitolle millään tavalla yllätys.

Valtiovarainministeriö vaatii hyvinvointialueilta nopeita ja rajuja säästöjä. Henkilöstökulujen osuus alueiden budjeteista on noin 70 prosenttia. Jos kustannuksia karsitaan nykyisellä aikataululla, ajaudutaan vääjäämättä tarkastelemaan henkilöstön määrää ja hakemaan säästöjä irtisanomisten kautta.

Muusta ei tällä aikataululla juurikaan pystytä nipistämään. Tästä Lääkäriliitto on viestinyt jo vuoden ajan.

– Alueet ovat noidankehässä. Ne yrittävät lisätä tuottavuutta, mutta säästövaatimusten takia niiden on irtisanottava väkeä, mikä johtaa tuottavuuden laskuun, Koivuviita sanoo.

"Poliitikkojen on kannettava vastuu"

Sote-uudistus tähtäsi siihen, että vahvistetaan perusterveydenhuoltoa, jolloin erikoissairaanhoidon tarve vähenisi. Säästöjen takia näin ei ole käynyt.

Irtisanomisten jälkeen väkeä ei riitä tekemään edes kaikkea, mitä laki määrää.

– Irtisanomiset eivät saisi kohdistua etulinjan kliinistä työtä tekeviin. Sillä olisi suuret vaikutukset jo ennestään huonoon hoidon saatavuuteen ja pidentyviin hoitojonoihin, Koivuviita sanoo.

Koivuviidan mukaan on vaikea nähdä, että myöskään opetuksesta, tutkimuksesta tai kehittämisestä voitaisiin leikata. Perusopetuksen sisäänottojen määriä lisättiin juuri, ja tutkimus on olennaista tulevaisuuden terveydenhuollon kannalta.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Terveydenhuollossa kyllä pystytään vähentämään kustannuksia, mutta pidemmällä aikajänteellä kuin nyt vaaditaan.

– Paljon puhutaan priorisoinnista ja tekemättä jättämisestä. Politiikkojen on otettava kantaa, mitä hoitoja ja palveluja rajataan pois terveydenhuollon palveluvalikoimasta. Sitä ei voi jättää yksittäisen kliinikon vastuulle, Koivuviita painottaa.

– Tosiasia tietysti on, että näillä tekemättä jättämisillä leikataan tulevaisuuden kustannuksista, eikä niillä voida vaikuttaa nyt vaadittaviin välittömiin säästöihin.

Mihin yt-aalto johtaa? Lääkäriliitto seuraa tilannetta tarkasti.

Lue lisää: Husin yhtymähallitus päätti käynnistää yt-neuvottelut

Lue lisää: Väärä paikka säästää

Lue lisää: ”Säästöjä vaaditaan liian nopeasti”

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030