Jäsen

Sopien, ei repien

Lääkäriliitto on mukana Akavan Paremman työelämän puolesta -mielenilmauksissa ensi viikolla.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Akava liittoineen järjestää ulosmarsseja pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella 6. helmikuuta. Niillä vastustetaan maan hallituksen esittämiä työelämäheikennyksiä. Viestinä on, että työelämää voidaan vastuullisesti uudistaa vain neuvottelun ja yhteistyön kautta.

Lääkäriliitto osallistuu Akavan järjestämiin Paremman työelämän puolesta -ulosmarsseihin Turussa ja Tampereella. Liitto on kutsunut marsseille osallistumaan yliopistojen työsuhteiset työntekijät ja opiskelijat. Mielenilmaukset järjestetään tiistaina kello 14–16. Lisätietoa tästä on liiton verkkosivuilla .

Liiton puheenjohtaja Niina Koivuviita kertoi ulosmarsseihin osallistumisen taustoista Lääkäripäivien avajaispuheessa näin:

– Hallitusohjelman valmistumisen jälkeen erityisesti vientialoihin sidottu lakisääteinen sopimusmalli on keskusteluttanut paljon kollegakuntaa. On selvää, että yksityisten alojen suurempien palkkaliukumien johdosta julkisten alojen palkkakehitys jää aiotulla ratkaisulla selkeästi jälkeen viimeistään kymmenen vuoden aikaperspektiivillä.

– Myös työsuhteiden pätkiminen ja ketjuttaminen ovat jo nyt arkipäivää nuorten kohdalla. Tämä ei lisää julkisen terveydenhuollon houkuttelevuutta työnantajana. Ensimmäisen sairaslomapäivän palkattomuus puolestaan tulee erittäin todennäköisesti kasvattamaan terveydenhuollon työtaakkaa sairauslomien arviointien pohjalta. Lääkäriliiton viesti on Akavan tavoin: Sopien, ei repien.

Lääkäriliitto seuraa keskusjärjestö Akavan suunnitelmia. Liiton valtuuskunta päätti ylimääräisessä kokouksessaan syyskuussa, että jos Akava tai pääsopijajärjestö Juko osallistuvat mielenilmauksiin, Lääkäriliitto voi niiden kautta osallistua päivän mittaiseen mielenilmaisuun.

Lue lisää: Valtuuskunta antoi luvan osallistua mielenilmaisuihin

– Liitto ei siis vastusta demokraattisesti valittua hallitusta, eikä tarvetta uudistaa työlainsäädäntöä, vaan tapaa, jolla uudistuksia nyt viedään läpi, Koivuviita tähdentää.

Erityisesti liitto kritisoi lakisääteisyyttä palkkojen kiinnittämisessä vientimalliin.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030