Lehti 21: Liitto toi­mii 21/2018 vsk 73 s. 1376 - 1377

Kansainvälistä keskustelua

Maailman lääkäriliiton WMA:n ja Euroopan lääkärijärjestön CPME:n kokouksissa on keskusteltu mm. eutanasiasta, terveydenhuollon henkilöstön työnjaosta ja terveysteknologian arvioinnista.

Mervi Kattelus
Kuvituskuva 1

WMA:n kokous pidettiin Riiassa, Latviassa. Suomen Lääkäriliitosta siihen osallistuivat puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju, toiminnan­johtaja Kati Myllymäki ja terveys­politiikan asiantuntija Mervi Kattelus.

Eutanasiakeskustelua ei käydä vain Suomessa. Maailman lääkäriliitto WMA on järjestänyt runsaan vuoden aikana neljä alueellista kokousta aiheesta. Kokoukset on pidetty Brasiliassa, Japanissa, Vatikaanissa ja Nigeriassa.

Alueiden kulttuureissa ja perinteissä on eroja, mutta vapun alla WMA:n johtokunnan kokouksessa kuultu pääviesti keskusteluista on, että kielteistä kantaa eutanasiaan ja lääkäriavusteiseen itsemurhaan ei ole syytä muuttaa. Jokaisen maan tulee huolehtia terveyspalvelujärjestelmän ja saattohoidon kehittämisestä siten, että potilaat saavat tarvittavan hoidon myös elämän lopun lähestyessä.

Keskustelu eutanasiasta ja avustetusta itsemurhasta kuitenkin jatkuu, niin Suomessa eduskunnan edellyttämässä laajassa asiantuntijatyöryhmässä, kuin WMA:ssa. Ne maat, joissa eutanasia ja/tai avustettu itsemurha on laillistettu, pitävät WMA:n nykyistä kantaa eli eutanasiaa laillisesti tekevien lääkärien tuomitsemista epäeettisiksi, liian kategorisena ja tuomitsevana. Keskustelu on konkretisoinut myös lainsäädännön ja lääkärin etiikan eroa. Mikä on lainsäädännössä sallittua, ei välttämättä ole lääkärin etiikan mukaista – ja päinvastoin. Pohdintoja jatketaan lokakuussa.

Maailman lääkäriliitossa puhuttavat myös monet muut Suomessa ajankohtaiset asiat, kuten esim. terveydenhuollon henkilöstön työnjako. Lääkärin rooli – jos heitä siellä ylipäätään on – on erilainen Afrikan syrjäseuduilla kuin läntisen maailman suurkaupungeissa. Työnjaon tarve vaihtelee, mutta yhteistä strategiaa aiheeseen pohditaan. Keskusteluun ovat tulossa myös uskomushoidot ja tekoäly. Euroopan tason kannanotto uskomushoidoista hyväksyttiin muutama vuosi sitten, mutta WMA:lla ei vielä ole aiheesta politiikkapaperia. Lääkäriliiton autonomiatyötä esiteltiin WMA:n kokouksessa lyhyesti ja liitossa tehty autonomia-huoneentaulu otettiin kiinnostuksella vastaan.

CPME:n syyskokous Helsingissä ensi vuonna

Huhtikuussa kokoontui myös Euroopan lääkärijärjestö CPME. Keskusteluissa kuuma aihe on parhaillaan terveyden rooli EU:ssa. Brexitin vuoksi on tarpeen miettiä, mitä EU-tasolla tehdään jatkossa ja millä resursseilla.

Lue myös

Säädöksistä käsiteltävänä on komission alkuvuodesta antama asetusehdotus terveysteknologian arvioinnista. Tähän asti EU-tason HTA-toiminta on perustunut potilasdirektiivissä säädettyyn vapaaehtoiseen yhteistyöhön. Asetus toisi tämän toiminnan vahvemmin ja velvoittavammin EU-tasolla tehtäväksi lääkkeiden ja laitteiden osalta.

Yhteistyö terveysteknologian arvioinnissa on järkevää, mutta jäsenvaltioiden ensireaktio on ollut, että ehdotuksessa mennään liian pitkälle niiden toimivaltaan kuuluvalla alueella. CPME:n hyväksytyssä kannanotossa ehdotukseen suhtaudutaan lähtökohtaisesti positiivisesti, mutta osallistumisen tulisi olla vapaaehtoista, koska ehdotuksessa on vielä paljon täsmennettävää ja korjattavaa.

CPME hyväksyi Lääkäriliiton kutsun pitää vuoden 2019 syyskokous Helsingissä. Tuolloin Suomi on EU:n puheenjohtajuusmaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030