Lehti 13: Liitto toi­mii 13/2017 vsk 72 s. 878 - 879

Maahanmuuttajien mentorointi lähti hyvin liikkeelle

Lääkäriliitto haki vuodenvaihteessa maahan­muuttajalääkäreille mentoreita. Haku tuotti hyvän tuloksen: yli 50 vapaaehtoista ilmoittautui mukaan.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1

Thair Al-Janabi sai itselleen heti mentoriparin Ilkka Rauramosta ja Kaisa Kivistöstä.

Kuvituskuva 2

Maahanmuuttajalääkärien tarpeista kertomassa informaatiotilaisuudessa olivat irakilaislääkäri Thair Al-Janabi ja THL:n ylilääkäri Päivi Santalahti (kuvassa istumassa edessä).

Kuvituskuva 3

– Kollegiaalisuus ei tunne maiden rajoja, totesi mentoriksi ilmoittautunut Riikka Lehtisalo.

Lääkäriliitto on mukana Akavan mentorointiohjelmassa, jossa edistetään korkeakoulutettujen maahanmuuttajien kotouttamista ja työllistymistä. Mentoroinnin tavoitteena on antaa kollegiaalista tietoa oman alan työstä ja työmarkkinoista.

Liitto järjesti maaliskuun puolivälissä informaatiotilaisuuden mentoreiksi ilmoittautuneille lääkäreille. Yksi heistä on helsinkiläinen Riikka Lehtisalo.

– Turvapaikanhakijoina olevilla lääkäreillä on palava halu harjoittaa ammattiaan. Mietin, miltä minusta itsestäni tuntuisi, jos olisin vastaavassa tilanteessa. Päätin lähteä mukaan, koska haluan auttaa heitä, ja on mukava tavata kollegoja ympäri maailmaa, Lehtisalo kertoi.

Tärkeintä on tsemppaaminen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aiemmin järjestänyt maahanmuuttajalääkäreille neljä seminaaria. Niitä järjestämässä ollut ylilääkäri Päivi Santalahti pitää mentorointia tärkeänä.

– Pääjuttu on tsemppaaminen! Turvapaikanhakijat ovat joutuneet kokemaan vaarallisia tilanteita ja jättämään kaiken kotimaassaan. Myös vastaanottokeskuksissa on psyykkisesti rankkaa, kun joutuu odottelemaan turvapaikkapäätöstä pitkiäkin aikoja. Sparraaminen ja uskon luominen mahdollisuuksiin on mentoroinnissa olennaista.

Lue myös

Irakilaislääkäri Thair Al-Janabi kertoi, että maahanmuuttajalääkärit ovat kiinnostuneita kuulemaan ennen kaikkea suomalaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä ja lääkärintyöstä, mutta myös täkäläisestä kulttuurista ja elämänmenosta.

Mentorien ei tarvitse olla supertietäjiä eikä osata kertoa esimerkiksi lääkärin laillistusprosessista yksityiskohtaisesti.

– Mentorin ensisijainen tehtävä ei ole olla Valviran etäpiste, vaan olla tukena ja ohjaamassa oikeille tiedonlähteille, Lääkäriliiton koulutuspäällikkö Sami Heistaro tiivisti.


Faktat

Akavan mentorointimalli

Akavan mallissa jokaisella mentoroitavalla on kaksi mentoria. Mentoripari tapaa mentoroitavan 3–5 kertaa.

1. tapaaminen: tutustuminen ja nykytilan kartoitus

2. tapaaminen: oman alan työmarkkinat ja koulutusmahdollisuudet

3. tapaaminen: suomalainen työelämä ja suomen kieli

4-5. tapaaminen: mentoroitavan työuran hahmottelu ja tiekartan tekeminen

Työvoimaviranomaiset ja muut tahot voivat lähettää mentoreita haluavan maahanmuuttajan yhteys- ja koulutustiedot osoitteeseen maahanmuuttajat@akava.fi. Akava välittää mentoroitaviksi haluavien maahanmuuttajalääkärien tiedot Lääkäriliittoon.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030