Terveydenhuolto

Avantouinti vaikuttaa terveyteen monin tavoin

Muun muassa reumaa sairastavien nivelkivut lievittyvät.

Ulla Toikkanen
Adobe

Työterveyslaitoksen johtavan tutkijan Sirkka Rissasen mukaan avantouinti sopii periaatteessa kaikille, mutta lääkärin konsultaatiossa kannattaa käydä, jos on perussairauksia kuten sydän- ja verisuonitauteja.

Kun avantouintia harrastetaan säännöllisesti useamman kerran viikossa, elimistön reaktiot kylmäaltistukseen lieventyvät ja epämiellyttävä ärsyke koetaan miellyttäväksi.

Kylmävesialtistuksessa muun muassa noradrenaliinin ja beeta-endorfiinin kohonnut eritys vaikuttaa edistävän stressin sietokykyä. 

Vaikutuksia myös rasva-aineenvaihduntaan

Avantouinti lievittää reumaa sairastavien nivelkipuja ja auttaa myös lihassärkyihin.

Säännöllinen kylmävesialtistus voi lisäksi vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaan. Ruskea rasva saattaa lisääntyä.

– Diabeetikoiden insuliiniherkkyys voi parantua ja insuliinin konsentraatio laskea. Rasva-aineenvaihdunnan muutoksilla hyvään suuntaan saattaa olla myös sydäntä suojaava vaikutus, sanoo Rissanen.

Avantouimarit ovat hänen mukaansa kertoneet, että hengitystiesairaudet ovat jääneet pois. Säännöllisen kylmävesialtistuksen myötä antioksidatiivinen suoja kehittyy, mikä vaikuttaa immuunivasteeseen.

Lue lisää: Laiturilääkäri Haapasalo viihtyy avannossa

Lisää tutkimuksia tarvitaan

Suomessa ja maailmalla on Rissasen mukaan tutkittu avantouinnin vaikutuksia.

– Henkilömäärät tutkimuksissa ovat olleet vielä pieniä, ja osa niistä on kyselytutkimuksia.

Hänen mielestään olisi syytä tutkia vastedes muiden muassa sitä, onko säännöllisellä, voimakkaalla kylmävesialtistuksella ennaltaehkäisevää vaikutusta sydänperäisiin sairauksiin, diabetekseen ja mielenterveyteen. Samoin kannattaisi selvittää, liittyykö avantouintiin myös muita tekijöitä, joilla on positiivinen vaikutus terveyteen. Näitä ovat aktiivinen elämäntapa, sosiaalinen elämä, terveellinen ruokavalio ja positiivinen mielentila.

Jyväskylän yliopiston Kylmästä mielen hyvinvointia -hankkeessa tutkitaan parhaillaan ahdistuksen ja masennuksen hoitomuotoa, jossa yhdistyvät tunnesäätelyn vahvistamiseen keskittyvä lyhytpsykoterapiaryhmä ja talviuinti.

Lue lisää: Ympäristölämpötilan vaikutus terveyteen

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030