Terveydenhuolto

Eläkeliitto: Ikääntyneiden kaltoinkohtelu tunnistettava paremmin

Koska uhrit eivät useinkaan itse puhu kokemastaan, sosiaali- ja terveysalan toimijoilla pitäisi olla paremmat valmiudet uhrien auttamiseen.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Eläkeliiton vuonna 2021 teettämän kyselyn mukaan noin joka toisessa kerrotussa kaltoinkohtelussa oli kyse omaisen lähisuhdeväkivallasta. Noin 40 prosentissa tapauksista kaltoinkohtelu tapahtui asiakassuhteessa ja kaltoinkohtelijan kerrottiin olevan sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö, Eläkeliitto kertoo tiedotteessaan.

Eläkeliitto haastaakin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ja heitä edustavat järjestöt levittämään tietoisuutta ikäihmisten kaltoinkohtelusta ja vahvistamaan ammattihenkilöstön eettistä ymmärrystä kaltoinkohtelun ennaltaehkäisemiseksi. Uhrin oikeuksien turvaamiseksi ja olosuhteiden parantamiseksi tarvitaan Eläkeliiton mukaan ainakin sosiaalityön, terveydenhuollon sekä juridiikan asiantuntemusta.

15. kesäkuuta vietettiin YK:n kansainvälistä teemapäivää ikäihmisten hyväksikäytön ehkäisemiseksi.

Tarvittaisiin moniammatillinen toimintamalli

Eläkeliiton mukaan ikäihmisten kaltoinkohteluun ei palvelujärjestelmässämme kiinnitetä riittävästi huomiota. Suomesta puuttuvat myös systemaattiset menetelmät tiedon keräämiseksi.

Lue myös

– Jo huoli-ilmoitusten sisältöjen nykyistä systemaattisempi käyttäminen kaltoinkohtelua koskevan tiedon lähteenä auttaisi tilannetta. Jotta kaltoinkohtelua voitaisiin estää ennalta ja puuttua siihen nykyistä tehokkaammin, Suomeen tulisi saada yhtenäinen, asiantuntijoiden yhteistyötä edistävä ja viranomaisten hallinnonalat ylittävä ikäihmisten kaltoinkohtelun tunnistamisen moniammatillinen toimintamalli, vaatii Eläkeliiton vanhusasiamies Irene Vuorisalo tiedotteessa.

Aihe on paitsi monin tavoin sensitiivinen myös tabu. Uhrin näkökulmasta kaltoinkohtelun ilmi tulemista estää häpeä. Eläkeliitto muistuttaa, että uhri on usein itse voimaton auttaakseen itse itseään.

Koska uhrit eivät useinkaan itse puhu kokemastaan, pitäisi sosiaali- ja terveysalan toimijoilla sekä muilla viranomaisilla olla tietoa ja nykyistä paremmat valmiudet kaltoinkohtelun tunnistamiseen ja uhrien auttamiseen.

Eläkeliiton mukaan kaltoinkohtelun ilmi tulemista estää se, ettei lähipiirillä tai ammattihenkilöillä ole usein valmiuksia ottaa kysymystä puheeksi.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030