Etätyön vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin
Itsenäistä työtä tekevät kokivat etätyössä vähemmän työn liiallista määrää.
Etätyö voi tarjota rauhaa keskittymiseen ja vapautta ajankäyttöön, mutta samalla se saattaa kaventaa kokemusta yhteisöllisyydestä ja luovuudesta.
Työterveyslaitoksen Hymy-hankkeessa etätyön vaikutuksia on selvitetty vertailemalla tilastollisesti eri työntekijäryhmiä vuoden ajalta.
– Tutkimuksemme mukaan etätyö voi nakertaa luottamusta ja yhteisöllisyyttä, koska se vähentää kasvokkaisia kohtaamisia ja myönteistä vuorovaikutusta työtovereiden kesken. Nämä etätyön haitat ovat usein samanlaisia eri ryhmille, kun taas hyödyt jakautuvat epätasaisemmin, kertoo erikoistutkija Janne Kaltiainen Työterveyslaitoksesta tiedotteessa .
Vaikutukset voivat olla samassa työyhteisössä erilaiset
Etätyön hyödyt näkyivät selkeimmin työntekijöillä, joiden työ ei ole vahvasti sidoksissa muiden työhön eikä vaikuta suoraan muiden tekemiseen. Itsenäistä työtä tekevät kokivat etätyössä vähemmän työn liiallista määrää ja ristiriitaisia odotuksia.
Etätyö ei kuitenkaan lievittänyt työkuormaa niillä työntekijöillä, joiden työ edellyttää yhteistyötä, koordinaatiota ja tiedon saamista muilta.
– Etätyöskentelyn vaikutukset voivat samassa työyhteisössäkin olla erilaiset. Kun päätetään etätyön määrästä, tulisi yksilöiden toiveiden lisäksi huomioida työn rakenteet ja riippuvuudet sekä koko yhteisön näkökulma, Kaltiainen painottaa.
Esihenkilöt hyötyvät etätyöstä vähemmän
Etätyön vaikutukset näyttäytyvät erilaisina esihenkilöille ja työntekijöille. Esihenkilöillä etätyö saattoi heikentää työssä oppimista, mutta työntekijöillä vastaavaa ei havaittu.
Työntekijöillä etätyö oli yhteydessä myönteisimpiin arvioihin työtovereiden suoriutumisesta, kun taas esihenkilöillä tällaista myönteistä yhteyttä ei havaittu.
Tutkija Sampo Suutalan mukaan etätyön haasteet voivat korostua esihenkilöroolissa, joka edellyttää usein varsin laaja-alaista ymmärrystä oman tiimin tilanteesta ja tarpeista.
– Etäjohtamisessa jää helposti paitsi pienistä vihjeistä ja arjen epämuodollisista keskusteluista. Tällöin esihenkilönkin on vaikeampi oppia tuntemaan tiimiään. On tärkeää, että työpaikoilla rohkaistaan työntekijöitä ottamaan asioita myös aloitteellisesti puheeksi, hän muistuttaa.
Hanke jatkuu 30.9.2025 saakka, jolloin julkaistaan laajempi tietopaketti monipaikkatyötä koskevista tutkimushavainnoista.