Terveydenhuolto

EU pyrkii parantamaan valmiuttaan torjua terveysuhkia

Mikrobilääkeresistenssi on kiireellisin, huomiota vaativat myös kasvavat terveyserot.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Mikrobilääkeresistenssi on kiireellisin terveysuhka Euroopan unionissa. Se aiheuttaa vuosittain yli 35 000 kuolemantapausta Euroopassa ja edellyttää kiireellisiä toimia.

Tämä ilmenee Euroopan komission juuri julkaisemasta Terveysalan valmiustasoa koskevasta vuoden 2023 tilannekatsauksesta . Asiasta kertoo Euroopan komission Suomen edustusto.

Terveysalan valmiustasoa koskevan vuotuisen tilannekatsauksen tarkoitus on kartoittaa toimia, jotka on toteutettu pandemian jälkeen rajat ylittävien terveysuhkien torjumiseksi EU:ssa. 

Lue lisää: Komissio listasi toimia lääkepulan torjuntaan

Kaksi muuta tilannekatsauksessa esiin tuotua suurta haastetta ovat eläintautien aiheuttamat uhkat sekä ilmastonmuutoksen kasvavat terveysvaikutukset.

Raportissa todetaan, että rokotukset ovat edelleen avainasemassa tartuntatautien leviämisen ehkäisemisessä. Yhtä tärkeitä kuin pandemian aikana kehitetyt rokotteet ovat koko elämän aikaiset rutiinirokotukset, joita olisi toteutettava nykyisten rokotusohjelmien mukaisesti.

Lähes vuoden voimassa ollut asetus rajat ylittävistä vakavista terveysuhkista on EU:n terveysturvarakenteen tukiranka. Se on luonut perustan tehokkaammalle varautumiselle ja koordinoidulle reagoinnille rajat ylittäviin terveysriskeihin.

Terveyteen on investoitava jatkuvasti

Toinen tuore raportti, Terveyden tila EU:ssa , tarkastelee terveydenhuoltojärjestelmien toimivuutta eri puolilla unionia. Raportti nostaa esiin kolme ongelmaa, joihin on puututtava. Näitä ovat mielenterveys, kasvavat terveyserot sekä jatkuva investointi terveyteen.

EU:n kansalaisten mielenterveys on heikentynyt pandemian jälkeen. Sen vuoksi kaikissa jäsenmaissa tarvitaan mielenterveystyön uudistuksia, jotka koskevat leimautumisen poistamista, ennaltaehkäisyä, hoitoa ja sopeutumista.

Lue lisää: "Suomalaiset voisivat hakea enemmänkin"

Kasvaviin terveyseroihin on raportin mukaan puututtava. Koronapandemia kasvatti jäsenmaiden välistä eroa syntymähetken elinajanodotteessa vuosina 2019–2021. Ero on kuitenkin kapenemassa.

Syöpää pidetään tältä osin keskeisenä painopistealueena, johon on etsittävä ratkaisuja.

Raportissa korostetaan, että terveyteen on tärkeä investoida jatkuvasti, jotta voidaan valmistautua mahdollisiin tuleviin kriiseihin. Muun muassa vertailukelpoisia ja paikkansapitäviä terveystietoja tarvitaan jatkuvasti.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030