Terveydenhuolto

Isku sairaalaan Gazassa: Kolme lääkäriä kuoli

Kolme lääkäriä sai surmansa Al-Awdan sairaalaan osuneissa iskuissa Gazan pohjoisosassa tiistaina.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä, Mahmoud Abu Nujaila ja Ahmad Al-Sahar , sekä kolmas Al-Awdan sairaalassa työskennellyt lääkäri Ziad Al-Tatari , kuolivat Al-Awdan sairaalaan osuneessa iskussa tiistaina 21. marraskuuta.

Al-Awda oli yksi ainoita toiminnassa olevista sairaaloista pohjoisessa Gazassa.

Abu Nujaila ja Al-Sahar olivat rakennuksessa, kun sairaalan kolmanteen ja neljänteen kerrokseen osui. Iskussa haavoittui vakavasti useita terveydenhuollon työntekijöitä, myös Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijöitä.

Lääkärit Ilman Rajoja on jakanut säännöllisesti tietoa konfliktin osapuolille Al-Awdan toiminnasta ja terveydenhuollon henkilökunnan läsnäolosta sairaalassa. Israelin viranomaisille jaettiin maanantaina 20. marraskuuta myös GPS-koordinaatit.

Lue myös

– Kollegamme jatkavat satojen potilaiden hoitoa Gazassa todella vaikeissa olosuhteissa. Heillä ei ole juuri tarvikkeita tai lääkkeitä sairaanhoitoa varten. Lääkäreitä kuolee sairaalasänkyjen viereen – tällaista ei pitäisi tapahtua. Tämän täytyy loppua, sanoo Linda Konate , Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja tiedotteessa .

– Iskut terveydenhuoltoon ovat vakava kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaus. Iskuja on tapahtunut järjestelmällisesti viimeisten viikkojen aikana. Gazaan on saatava välittömästi tulitauko, saarto on lopetettava ja terveydenhuollon laitoksia ja työntekijöistä on suojeltava, painottaa Konate.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030