”Järkiratkaisu koko Kymenlaakson kannalta”
Kouvolassa mietitään nyt varasuunnitelmaa siihen, jos yhden yöllisen lääkärin päivystys ruuhkautuu.
– Erittäin lohdullinen päätös ja järkiratkaisu koko Kymenlaakson kannalta.
Näin luonnehtii hyvinvointialueen akuuttipalvelun vastuuylilääkäri Kimmo Salmio sosiaali- ja terveysministeriön viimeviikkoista päätöstä, jonka mukaan Kouvolan Ratamokeskuksen perusterveydenhuollon yöpäivystys saa sittenkin jatkua.
– Meille olisi tullut isoja ongelmia, jos päivystys olisi suljettu. Kouvolassa on 80 000 asukasta, alueella sijaitsee Vekaranjärven varuskunta, joka on maan suurin, ja poliisi olisi yöllä joutunut yöllä ajamaan Kotkaan tarvitessaan virka-apua. Lisäksi Kouvolassa sijaitsee psykiatrinen sairaala, joka tarvitsee myös somaattisen tuen, Salmio luettelee.
Salmio uskoo, että päivystyksessä työskentelevät lääkärit ovat käänteeseen tyytyväisiä, vaikka ilmassa onkin vielä epävarmuutta.
– Tärkeintä on, että meillä säilyy päivystys ja sen tarvitsemat fasiliteetit, hän sanoo.
Päätöksen pyörtämiseen lienee vaikuttanut päivystystä puolustamaan noussut kansalaisaktiivisuus.
Jatkossa vain yksi lääkäri
Tällä hetkellä ja myös jatkossa tilanne on sellainen, että ensihoito tuo Kouvolaan potilaat, joilla epäillään aivoverenkiertohäiriötä.
Muut erikoissairaanhoitoa tarvitsevat potilaat kuljetetaan suoraan keskussairaalaan Kotkaan. Tämä järjestely jatkuu entisenlaisena. Samoin kuvantaminen ja laboratoriotoiminta toimivat jatkossakin ympäri vuorokauden.
Merkittävin muutos, jota ministeriö esittää, on se, että jatkossa Kouvolan Ratamokeskuksessa päivystäisi yöllä vain yksi lääkäri, kun tähän saakka siellä on öisin työskennellyt kaksi lääkäriä.
Tähän liittyvät käytännön ratkaisut mietityttävät Salmiota.
– Meidän on mietittävä joku vararatkaisu niitä öitä varten, jolloin potilaita Kouvolan päivystyksessä on paljon. Pyrimme hoitamaan Kouvolassa niin paljon potilaita kuin mahdollista, ettei Kotkan päivystys ruuhkaudu, hän sanoo.
– Tässä on vielä paljon pohdittavaa. Potilasturvallisuus ei saa vaarantua siitä, että resurssit ovat liian vähäiset.
Ruuhka on helppo ennakoida silloin, kun kaupungissa on suuria tapahtumia, mutta välillä yöllinen ruuhkahuippu voi tulla yllätyksenä.
– Jos päivystyksessä hoidetaan yöllä parhaimmillaan jopa 40 potilasta, niin yksi lääkäri on ongelmissa ja potilasturvallisuus vaarantuu, Salmio sanoo.