Terveydenhuolto

Kesästä odotetaan kiireistä Husin Seri-tukikeskuksessa

Suurin osa asiakkaista on nuorehkoja naisia.

Ulla Toikkanen

Husin seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden Seri-tukikeskuksessa kävijämäärät ovat kasvaneet jatkuvasti tasaiseen tahtiin.

Tästä kesästä odotetaan apulaisylilääkäri Riina Korjamon  mukaan kiireistä, koska kesät ovat aina olleet vilkkaimpia aikoja.

Seri-tukikeskukseen voi hakeutua tekemättä rikosilmoitusta. Aluksi noin puolet asiakkaista oli tehnyt rikosilmoituksen ensikäynnille tullessaan, mutta ilman ilmoitusta tulleiden määrä on jatkuvasti vähitellen lisääntynyt ja on nyt 66 prosenttia.

Lue lisää: Nainen on lähisuhdeväkivallan tyypillisin uhri

Suurin osa asiakkaista on nuorehkoja naisia.

Miehet, transsukupuoliset ja muunsukupuoliset ottavat kyllä yhteyttä Seri-tukikeskukseen, mutta he ovat edelleen aliedustettuina asiakaskunnassa Korjamon mukaan. Miehiä on ollut 3,5 prosenttia ja trans- tai muunsukupuolisia yksi prosentti kaikista asiakkaista.

Seitsemän vuotta toiminnassa olleessa Husin Seri-tukikeskuksessa on hoidettu lähes 3 500 raiskauksen uhria. Husin keskus on ensimmäinen seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö Suomessa.

Uusia Seri-tukikeskuksia on rakennettu Husin mallin mukaan koko maahan, ja nyt niitä on 24. 

Lainsäädännön muutos ei tuonut asiakasryntäystä

Nykyisen lainsäädännön mukaan kyseessä on rikos, jos seksuaaliseen tekoon ei ole selkeää suostumusta.

– Suostumusperusteisen rikoslainsäädännön tulo tammikuun alussa 2023 ei näkynyt ihan niin paljon kävijämäärissämme kuin oletimme. 

Lue lisää: Mitä pitäisi ajatella UV-valosta väkivallan uhrin tutkimisessa?

Seri-tukikeskukset ovat akuuttihoidon yksikköjä, joissa tuetaan seksuaaliväkivallan uhreja alkuvaiheessa. Jos toipuminen pitkittyy, heidät pitäisi saada jatkohoitoon psykiatrian palveluihin.

Tämä ei Korjamon mukaan toimi pääkaupunkiseudulla. 

Vastaanottoaikojen saaminen pitkittyy kesällä

Henkilöresurssit ovat haasteina tulevaisuudessa, koska asiakasmäärät kasvavat tasaisesti. Moniammatilliseen tiimiin kuuluvat lääkärit, psykologit, sairaanhoitajat, kätilöt ja sosiaalityöntekijä. Korjamo on Suomessa ainoa, joka tekee lähes kokopäivätoimisesti työtä Seri-tukikeskuksessa. 

Kesällä vastaanottoaikojen saaminen venyy väistämättä. Loma-aikoina varsinkaan psykologeille ei ole sijaisia.

– Sosiaalityöntekijä on myös kriisityöntekijä, joka monesti soittaa asiakkaille jo ennen psykologien vastaanottoaikaa. Tämä on toisaalta hyvä, koska näin asiakkaille voidaan antaa psykoedukaatiota traumaoireisiin ja kartoittaa heidän tukiverkostoaan. 

Lue lisää: Savonlinnaan avattiin seri-tukikeskus

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030