Terveydenhuolto

Keski-Suomen hyvinvointialue käynnistää yt-neuvottelut

Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä ja niissä tarkastellaan myös johtamisjärjestelmää.

Anne Seppänen
Keski-Suomen hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus päätti käynnistää yhteistoimintaneuvottelut.

Keski-Suomen hyvinvointialue käynnistää yhteistoimintaneuvottelut. Asiasta päätti aluehallitus .

Syynä on aiempaakin synkempi taloudellinen tilanne.

Yt-neuvotteluiden kohteena on koko henkilöstö. Muutoksia myös henkilöstörakenteeseen voi olla luvassa. Muutosten arvioidaan merkitsevän henkilötyövuosien vähennyksenä enintään 200 henkilötyövuotta.

Yt-neuvotteluissa tarkastellaan muun muassa johtamisjärjestelmää. Tavoitteena on vapauttaa tai siirtää työpanosta varsinaiseen potilas- ja asiakastyöhön.

Lisäksi tarkastellaan tehtäviä ja toimintoja, jotka eivät ole lakisääteisiä, sekä mahdollisia päällekkäisyyksiä hyvinvointialueen toiminnassa.

Henkilöstökustannuksiin pyritään vaikuttamaan muun muassa palvelussuhteiden vakinaistamisella. Henkilöstövuokrauksesta pyritään vaiheittain luopumaan.

Yt-neuvotteluissa tarkastellaan myös tuottavuusohjelman hankkeita ja niiden henkilöstövaikutuksia varsinaisessa toiminnassa ja tukipalveluissa.

Lue myös

Puolivuotiskatsauksen perusteella laaditun tilinpäätösennusteen mukainen alijäämä vuodelle 2023 on noin 84 miljoonaa euroa. Vuodelta 2023 kertyvä talouden alijäämä tulee kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä.

Talouden tilannekuva on oleellisesti muuttunut sitten viime kesäkuun, jolloin vuoden 2024 tulostavoite oli viisi miljoonaa ylijäämäinen. Ylijäämäiseen tulokseen ei kuitenkaan päästä vielä ensi vuonna, koska rahoituksen tarkistus suhteessa todellisiin kustannuksiin tehdään vasta vuodelle 2025.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030