Terveydenhuolto

Koronan uusi virusmuunnos herättää kysymyksiä

WHO listasi muunnoksen tehostetusti seurattavaksi, koska se leviää nopeasti.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Yhdysvalloissa leviää nyt uusi koronavirusvariantti, EG.5. Se on aiheuttanut jopa 17 prosenttia Yhdysvaltojen uusista koronatapauksista Yhdysvaltain tartuntatautivirasto CDC:n mukaan.

EG.5 havaittiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2023, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Erika Lindh

WHO listasi sen heinäkuussa tehostetusti seurattavaksi, koska se leviää nopeasti. Elokuuhun mennessä muunnosta on havaittu 51 maasta.

Toistaiseksi ei ole Lindhin mukaan viitteitä siitä, että EG.5 aiheuttaisi vakavampaa tautia kuin muut XBB-alalinjat. Keväästä 2023 lähtien valtaosa maailmalla havaituista koronavirusmuunnoksista on XBB-alalinjoja. 

Kiertävät XBB-alalinjat ovat hyvin samankaltaisia perimältään ja ominaisuuksiltaan. EG.5-muunnos on polveutunut XBB.1.9.2-alalinjasta kahden uuden piikkiproteiinimutaation myötä.

– EG.5 on tällä hetkellä kiertävistä useista XBB-alalinjoista ainoa kasvusuuntainen. Erittäin alustavien tutkimustulosten perusteella muunnoksen kasvuetu saattaisi johtua sen hieman paremmasta kyvystä kiertää immuniteettiä.

Suomessa ensimmäisen kerran kesäkuussa

EG.5-havaintojen osuus kaikista sekvensoiduista koronavirusnäytteistä on kasvanut erityisen nopeasti Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Koreassa. 

Lue myös

EG.5-muunnosta havaittiin Suomessa ensimmäisen kerran kesäkuun alussa. Heinäkuussa sen osuus kaikista sekvensoiduista koronavirusnäytteistä oli noin 5 prosenttia.

– Vielä emme tiedä, missä määrin koronavirusten esiintyvyys tulee olemaan kausiluontoista ja kasvavatko tapausmäärät syksyllä kuten useiden hengitystievirusten aiheuttamat taudit.

Tällä hetkellä merkittävimmistä koronavirusmuunnoksista EG.5 on ainoa kasvusuuntainen. Lindhin mukaan voidaan hyvin olettaa, että mahdollisen tautiaallon aikana sen osuus tulee olemaan huomattava. 

Tarkemmat tutkimukset rokotteiden tehosta ovat vasta meneillään.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030