Terveydenhuolto

Kysy ja kirjaa potilaan nikotiinin käyttö

Tupakaton nikotiiniriippuvuus lisääntyy hurjasti, ja haitat näkyvät jo vastaanotoilla, kertoo Maria Juusela.

Anne Seppänen
Adobe

Lääkärin olisi hyvä kysyä potilailtaan nikotiinin käytöstä ja kirjata asia. Näin sanoo kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen erikoislääkäri, LT Maria Juusela . Hän toimii DAT Lääkärit tupakkaa ja nikotiinia vastaan Suomen verkoston puheenjohtajana.

Vain tällä tavalla tieto uusien nikotiinituotteiden käytöstä ja niiden haitoista karttuu.

Erilaisten nikotiinituotteiden tarjonta on lisääntynyt viime vuosina räjähdysmäisesti. Viimeisin suuri muutos nikotiinituotteiden markkinoilla oli, kun Fimea päätöksellään vapautti vahvojen nikotiinipussien myynnin viime keväänä.

Tällä hetkellä nikotiinia sisältäviä tupakattomia nikotiinipusseja saa myydä kaupoissa ja kioskeissa, ja tilata netistä. Suosittuja ovat myös sähkötupakat eli vapet. Myös niitä ja niihin laitettavia nikotiininesteitä myydään vähittäismyyntipisteissä 18 vuotta täyttäneille.

Erityisen haavoittuvia nikotiinin haitoille ovat lapset ja nuoret.

– Tilanne on hallitsematon. Yhä useampi vapettaja ja nuuskaaja on alaikäinen, Juusela sanoo.

Jussi Helttunen
Maria Juusela

Vieroitusoireita ei aina tunnisteta

Kun tupakanhaju puuttuu, ei lääkäri eikä lapsen tai nuoren vanhempikaan tule ajatelleeksi nikotiiniriippuvuutta. Haittoja kuitenkin ilmaantuu, ja niiden takia tullaan lääkäriin.

– Meillä on aika paljon nuoria, jotka ovat hengitystieoireisia, masentuneita, ahdistuneita, ylivilkkaita, tai heillä on keskittymis- tai käytöshäiriöitä. Kaikilta nuorilta pitäisi säännönmukaisesti kysyä, käyttävätkö he nikotiinia ja miten.

Juusela toivoo tutkimuksia siitä, millainen vaikutus nikotiinin käytöllä on esimerkiksi nuorten mieliala- tai käytösoireisiin.

– Kerta-annokset ovat isoja ja nikotiinipitoisuudet nousevat elimistössä nopeasti korkealle. Vastaavasti pitoisuudet tulevat myös nopeasti alas, mistä aiheutuu tyypillisiä vieroitusoireita.

Lue lisää: Vielä nikotiinituotteista

Juuselan mukaan mielialaoireiden takia vastaanotolle tulleet nuoret saattavat kertoa, että heräämisen jälkeen tai viimeistään koulumatkalla otetaan ensimmäiset nikotiiniannokset. Koulussa alkaa puolilta päivin ahdistaa niin, että on pakko lähteä kotiin. Loppupäivä kuluu nikotiinituotteita käyttäen.

– Minusta tilanne kuulostaa nikotiiniriippuvuudelta ja siihen liittyviltä vieroitusoireilta, Juusela toteaa.

Vahvaan nikotiiniriippuvuuteen viittaa, kun nuori potilas kertoo, ettei olisi selvinnyt vaikeuksistaan ilman nikotiinituotteita. Juusela on tällöin tuonut esille, josko oireilu olisi osa noidankehää, jossa oireiden takana onkin nikotiini ja sen vieroitusoireet.

– Moni nuori on havahtunut, kun on käyty läpi, kumpi tuli ensin, ahdistus, huono jaksaminen ja vaikeudet, vai nikotiinituotteiden käytön aloitus, Juusela kertoo.

Tuotteet voivat sisältää todella paljon nikotiinia, eikä pakkauksessa kerrottuun nikotiinimäärään välttämättä voi luottaa. Lisäksi savuttomia nikotiinituotteita on helpompi käyttää kuin tupakkaa.

– Emme todellisuudessa edes tiedä, paljonko ihmiset käyttävät nikotiinia. Olemme DAT:ssa huolissamme siitä, ettei tulisi myrkytystapauksia.

Ei mikään terveystuote

Monet luulevat, ettei tupakattomilla nikotiinituotteilla ole terveyshaittoja. Joskus vanhemmat jopa ostavat nuorilleen nikotiininesteitä ja nikotiinipusseja pitääkseen nämä erossa katukaupan ja somen kautta hankittavasta nuuskasta tai sähkösavukkeista, eli vapesta.

– Sekä vanhemmat että lapset uskovat niiden olevan terveellisempiä kuin tupakka. Tässä menevät fakta ja fiktio sekaisin. Nuoret luulevat käyttävänsä melkein terveystuotteita, eivätkä ole lainkaan tietoisia, millaiset pitkäaikaisvaikutukset nikotiinilla on heidän elämäänsä, Juusela harmittelee.

Lue lisää: Sähkösavukkeet ovat vaarallisia keuhkojen terveydelle

Hänen mukaansa netissä on paljon nikotiinituotteiden valheellista markkinointia, jossa haitat sivuutetaan. Vapen ja nuuskan markkinointi on Suomessa kielletty.

Nikotiinilla on haittoja

Joku voi saada nikotiinista rytmihäiriöitä, toinen yskää. Syke ja verenpaine nousevat. Mieliala voi olla matala ja olo saamaton.

Pitkäaikaissairauden hoitotasapaino voi järkkyä. Esimerkiksi epilepsiassa nikotiini voi vaikuttaa kouristuskynnystä alentavasti. Sähkötupakan käyttö voi vaurioittaa keuhkoja vakavasti.

– Näitä ei tunnisteta, ellei nikotiinin käytöstä kysytä vastaanotolla.

Lue lisää: Nikotiinituotteet tulee sisällyttää tupakkalakiin 

Koe-eläintutkimuksista on havaintoja, joiden mukaan monet tupakan haitat on saatu esille pelkästään nikotiinia antamalla.

Tukea tarvitaan

Juusela näkee, että nikotiiniriippuvaiset tarvitsevat tukea. Ensimmäinen askel on käytöstä kysyminen. Riippuvuuden asteesta saa kuvan, kun kysyy kuinka nopeasti henkilö ottaa ensimmäisen annoksen aamulla herättyään ja mikä on vuorokauden kokonaiskulutus.

Tavallisella vastaanottokäynnillä voi motivoivan keskustelun keinoin tehdä paljon. Juusela ei suosittele potilailleen nikotiinikorvaushoitoa, sillä moni käyttää sitä väärin, eikä pääse irti nikotiinikoukusta. Keino vieroittumiseen on päiväannosten asteittainen pienentäminen.

– Kun nuori tekee päätöksen päivittäisten nikotiinituotteen käytön lopettamisesta, saadaan usein hyviä tuloksia. Onnistumiset edelleen tukevat lopettamispäätöksessä pysymistä.

Korjaus 7.3.2024 kello 9.15 Muutettu kohtaa vapen ja nuuskan markkinoinnista. Se on Suomessa kiellettyä. Poistettu kohta, josta saattoi ymmärtää että sähkötupakkaa ja nikotiininesteitä saisi myydä 18-vuotta täyttäneille netissä.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030