Terveydenhuolto

Maahanmuuttajanaisilla on enemmän infektioiden aiheuttamia syöpiä

Kohdunkaulan syövän riski väheni oleskeluajan myötä.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

Infektioiden aiheuttamat syövät ovat yleisempiä länsimaiden ulkopuolelta muuttaneilla naisilla kuin Pohjoismaissa syntyneillä, havaittiin Suomen Syöpärekisterin tutkimuksessa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kohdunkaula-, maksa- ja mahasyöpien ilmaantuvuutta Itä-Euroopasta, Aasiasta, Afrikasta ja Etelä-Amerikasta Pohjoismaihin muuttaneilla naisilla.

Naiset sairastuivat useammin maha- ja maksasyöpiin, mitä selittää riskitekijöille altistuminen jo lähtömaassa. Esimerkiksi maksasyövän riski oli erityisen suuri niillä, jotka saivat hepatiitti B -infektion synnytyksen aikana. Syövän kehittyminen virusinfektiosta kestää tyypillisesti vuosikymmeniä.

Toisin kuin muiden syöpien kohdalla, kohdunkaulan syövän riski pieneni oleskeluajan pidentyessä. Nuorena Pohjoismaihin muuttaneet naiset sairastuvat harvemmin kuin vanhemmalla iällä muuttaneet.

Lue myös

­– Tähän voi vaikuttaa HPV-viruksen alhaisempi esiintyvyys uudessa asuinmaassa, elintapamuutokset ja myös tehokas syöpäseulontaohjelma, arvelee seulontajohtaja Tytti Sarkeala Suomen Syöpärekisteristä tiedotteessa .

Sarkealan mukaan tutkimus vahvistaa, että maahanmuuttajanaisten kotoutumiseen ja heille osoitettuihin terveyspalveluihin on syytä kiinnittää huomiota.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Islannin, Norjan ja Tanskan syöpärekisterien kanssa.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030