Terveydenhuolto

Pohjois-Karjala sai huomautuksen neuropsykiatrisen hoidon puutteista

Jonotus autismikirjon häiriön tutkimuksiin kesti yli kymmenen kuukautta.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut hallinnollista ohjausta lasten ja nuorten neuropsykiatrisen vaativan hoidon ja kuntoutuksen järjestämisestä Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella.

Selvitysten mukaan palvelut eivät ole riittäviä. Jonotus autismikirjon häiriön tutkimuksiin on kestänyt yli kymmenen kuukautta.

Diagnostiikka ja hoito ovat jakautuneet monelle toimijalle eikä alueella ole riittävästi resursoitua palveluyksikköä vaikeasti neuropsykiatrisesti oireileville lapsille ja nuorille.

Aluehallintoviraston mukaan järjestämisvelvollisuuden laiminlyönti aiheuttaa vaikeista neuropsykiatrisista oireista kärsiville lapsille ja nuorille kohtuutonta palvelujen vajetta ja viivästymistä.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella on perusteilla työryhmä, joka kartoittaa toiminnan nykyiset rakenteet ja tekee ehdotuksen paremmin potilaita palvelevasta järjestelmästä.

Alueen pitää toimittaa selvitys aville 31. tammikuuta 2025 mennessä työryhmän tuloksista ja mahdollisen osaamiskeskuksen perustamiseen tähtäävästä toiminnasta.

Lue lisää: Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa epäkohtia Kuopiossa

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030