Psykiatrian sairaalapaikkojen väheneminen on pysähtynyt
Akuuttiosastojen kuormitus on yhä korkea.
THL:n selvityksen mukaan Suomessa oli vuonna 2023 yhteensä 3 006 ympärivuorokautista psykiatrista osastopaikkaa. Määrä on pysynyt lähes samana vuodesta 2021, mikä viittaa siihen, että psykiatrian sairaalapaikkojen nopea väheneminen on pysähtynyt.
THL antoi tuolloin suosituksen toimenpiteistä psykiatristen hoitopaikkojen riittävyyden ja laadun varmistamiseksi. Uusin selvitys tehtiin kyselynä hyvinvointialueille tämän vuoden maaliskuussa.
Akuuttiosastojen kuormitus korkea
Kyselyn perusteella psykiatrian akuuttiosastojen kuormitus on yhä huomattavaa. Aikuisten ympärivuorokautisten akuuttiosastojen käyttöaste oli keskimäärin 88 prosenttia, mutta yksittäisen osaston vuoden keskiarvo oli suurimmillaan 157 prosenttia.
Keskimäärin kolmasosa hoitojaksoista oli alle neljän päivän mittaisia. Suurimmillaan näiden lyhyiden hoitojaksojen osuus oli lähes 90 prosenttia osaston kaikista vuoden 2023 hoitojaksoista.
Nuorten osastoilla vaihtuvuus ja kuormitus olivat vain hiukan alhaisempia.
– Luvut osoittavat, että potilaat vaihtuvat akuuttiosastoilla erittäin nopeasti. Tästä herää huoli siitä, saavatko potilaat riittävää hoitoa, tulevatko läheiset riittävästi kuulluksi ja jaksaako henkilöstö tällaista kuormitusta, pohtii selvityksen tehnyt ylilääkäri Outi Linnaranta THL:ltä tiedotteessa.
Lasten ja nuorten palvelut huolenaiheena
Lasten ja nuorten psykiatriset sairaalapaikat ovat vähentyneet huomattavasti ja paikat on keskitetty, mikä on perheille vaativa tilanne. Linnaranta korostaa, että lasten ja nuorten palveluita tulee kehittää entistä asiakaslähtöisemmin koko maassa.
– Niin lapsen tulevaisuuden kuin kustannustenkin näkökulmasta parasta on, että tarjotaan tehostettua psykiatrista hoitoa ja samaan aikaan varmistetaan perheen kotiin saama tuki. Perheen ja kavereiden kanssa vietetty arki, opinnot ja hoidon jatkuvuus ovat toipumisen kannalta tärkeitä, Linnaranta sanoo.