Terveydenhuolto

THL: Puolella huumemyrkytykseen kuolleista nuorista oli mielenterveyshäiriö

Kuolemat tapahtuvat tyypillisesti yksityisasunnossa ja jonkun seurassa.

Anne Seppänen

Puolella vuosina 2019–2021 huumemyrkytykseen kuolleista alle 30-vuotiaista oli jokin mielenterveyshäiriö.

Tämä ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Ulos epätoivosta -hankkeen tuoreesta raportista, jossa tarkastellaan kolmen vuoden ajalta kaikkien alle 30-vuotiaiden nuorten huumekuolemien olosuhteita ja taustatekijöitä.

Tutkimuksen aineistona käytettiin tapausten oikeuslääketieteelliseen kuolemansyyn selvitykseen liittyviä asiakirjoja. 

Ajanjaksona alle 30-vuotiaiden huumemyrkytyskuolemia oli yhteensä 300. Kuolleista neljä viidestä oli miehiä, mutta alaikäisten joukossa poikien ja tyttöjen osuudet olivat yhtä suuret.

– Nuorten huumemyrkytykset liittyvät usein pidempään jatkuneeseen päihteiden käyttöön ja hankaloituneeseen elämäntilanteeseen. Huumekuolemat ovat ennenaikaisia ja ehkäistävissä olevia kuolemia, ja erityisesti nuorten kohdalla menetettyjen elinvuosien ja inhimillisen tragedian määrä on suuri, sanoo erityisasiantuntija Sanna Rönkä  THL:stä tiedotteessa

Lue lisää: Käyttöhuone takapihalleni, kiitos!

Kun terveydenhuollossa tunnistetaan päihdehäiriö, on tärkeää saada siihen asianmukaista hoitoa ja samaan aikaan huolehtia mahdollisten muiden sairauksien hoidosta.

– On vältettävä tilannetta, jossa nuoria pompotellaan luukulta toiselle. Päihdehäiriön tunnistaminen ei saisi myöskään olla este saada hoitoa mielenterveyden ongelmiin, painottaa THL:n ylilääkäri Margareeta Häkkinen .

Terveysneuvonnasta voisi olla apua

Nuorten huumemyrkytyskuolemat tapahtuvat tyypillisesti yksityisasunnossa ja jonkun seurassa. Kolmasosassa tapauksista muut paikallaolijat olivat hereillä, joten avun hälyttäminen olisi ollut mahdollista.

– Huumekuolemien olosuhteet osoittavat, että huumeita käyttävien palveluissa olisi tärkeää lisätä neuvontaa esimerkiksi myrkytystilanteen tunnistamisesta, avun hälyttämisestä ja maallikkoelvytyksestä. Terveysneuvonnan lisääminen olisi yksinkertainen keino, jota on mahdollista viedä jo olemassa oleviin palveluihin, Rönkä toteaa.

Lähes joka kymmenennellä huumemyrkytykseen kuolleella oli tiedoissaan maininta aikaisemmasta myrkytyksestä.

Lue lisää: Kysy huumeista

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030