Terveydenhuolto

Tunnettu somelääkäri ajaa lakimuutosta ilokaasulle

– Tilanne on lähtenyt aivan käsistä, sanoo nuorten parissa työskentelevä Atte Virolainen.

Tiiamari Pennanen

Sosiaalisen mediasta tuttu päihdelääkäri Atte Virolainen eli "Lääkäri Atte"on huolissaan ilokaasun eli typpioksiduulin käytön yleistymisestä nuorilla. Ainetta saa tilattua verkosta laillisesti, ja säiliöt ovat isoja.

Atte Virolainen

Virolainen on huomannut työssään lastensuojelun jälkihuollossa, että nuorilta takavarikoidaan tyypillisesti ulkomaisen valmistajan yli 500 gramman pulloja.

– Monet nuoret ovat siinä käsityksessä, että käyttö on täysin vaaratonta, hän sanoo.

Virolainen on tehnyt kansalaisaloitteen, jonka tavoitteena on, että ilokaasun etämyynti muutetaan luvanvaraiseksi ja hallussapito alaikäisiltä kielletään. Hänen mukaansa Suomen kemikaalilaissa on aukko, joka mahdollistaa ulkomaisten verkkokauppojen päihdemarkkinan ja tekee viranomaisista voimattomia.

Ilokaasun hallussapito, tilaaminen tai maahantuonti ei ole laitonta. Rajoituksia voi kiertää vetoamalla siihen, että käyttötarkoitus on muu kuin päihtyminen, esimerkiksi leivonta.

– Tilanne on lähtenyt aivan käsistä. Nuorten keskuudessa tehdään bisnestä sillä, että tilataan pulloja suuria määriä ja myydään muille nuorille.

Useita haittoja

Markkinoiden pullotettua typpioksiduulia ei ole sekoitettu happeen toisin kuin lääkkeellistä ilokaasua. Kaasu syrjäyttää elimistöstä happea ja altistaa pahimmillaan tukehtumiselle. Kuolemantapauksia on havaittu Virolaisen mukaan jonkin verran ulkomailla, kuten Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Ranskassa.

Yleisempi riski liittyy siihen, että nopeasti vaikutuksensa menettävää ilokaasua käytetään säännöllisesti, jopa päivittäin. Ilokaasu inaktivoi hermostolle tärkeää B12-vitamiinia, jonka puutos voi aiheuttaa hermoston oireita ja anemiaa.

Virolaisen mukaan Hus neurologialla on hoidettu nuoria ilokaasun käytöstä johtuvien tasapaino-ongelmien vuoksi.

– Yhteiskunnan ja lainsäädännön tehtävä on suojella ihmisiä ja erityisesti lapsia ja nuoria vaaroilta. Tällä hetkellä ilokaasun osalta se ei toteudu, Virolainen sanoo.

Kaasupulloilla on myös haitallisia vaikutuksia ympäristölle. Ne pitäisi käsitellä vaarallisena jätteenä, mutta tyhjiä painepakkauspulloja lojuu nuorten ajanviettopaikoilla.

Maltillisesti allekirjoituksia

Elokuun puolivälissä tehty kansalaisaloite on lähtenyt hitaasti liikkeelle, vaikka näkyvyyttä on tullut runsaasti. Atte Virolainen on nostanut asiaa keskusteluun sosiaalisessa mediassa sekä perinteisessä mediassa, kuten Ilta-Sanomissa.

Lääkäri Atella on pelkästään Instagramissa yli 90 000 seuraajaa.

Virolainen ei usko, että aloite menee läpi nykyisellä tahdilla. Siksi hän päätyi myös ketterämpään strategiaan ja vetosi avoimessa postauksessa häntä seuraaviin kansanedustajiin, että he veisivät asiaa eteenpäin eduskunnassa. Kaksi kansanedustajaa on jo ottanut yhteyttä, joista toinen alkoi selvittämään lakialoitteen mahdollisuuksia.

– Minulle on ihan sama, kuka lakialoitteen tekee. Tärkeintä on, että saadaan tämä kauppa loppumaan, Virolainen sanoo.

Hänen mielestään ilokaasukeskustelu on hyvä esimerkki siitä, että yksittäinen lääkäri voi vaikuttaa asioihin laajasti yhteiskunnassa.

– Lääkäreillä on paljon arvovaltaa, ja meitä kuunnellaan tällaisissa asioissa.

Lue lisää: Somen pyörteissä: Lääkärin valta-asema

Lue lisää: Mikä mittari kertoo, miten lapset oikeasti voivat?

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030