Terveydenhuolto

Vanhan Vaasan sairaalaan uudet tilat oikeuspsykiatriselle hoidolle

Potilaat osallistuivat uusien tilojen suunnitteluun ja olivat mukana arkkitehtuurikilpailun voittajan valinnassa.

Hanna Kauppinen
Lukkaroinen Arkkitehdit
Havainnekuvassa Vanhan Vaasan sairaalan uudisrakennus.

Vanhan Vaasan sairaalan historialliselle alueelle on suunnitteilla uudisrakennus, jonka suunnitteluun osallistuivat myös vaativaa pitkäaikaista hoitoa tarvitsevat potilaat, kertoo Sweco Finland tiedotteessa.

Vanhan Vaasan sairaala on erityistason hoitoa, asiantuntijapalveluja ja mielentilatutkimuksia valtakunnallisesti tuottava valtion mielisairaala ja Suomen vanhin edelleen samassa paikassa sijaitseva sairaala. Sen vanhimmat rakennukset ovat 1800-luvulta.

Peruskorjaamisen sijaan päädyttiin uudisrakennukseen.

Vanhan Vaasan sairaalan johtavan lääkärin Pirjo Takalan mukaan valtion mielisairaaloissa tarjottavien palvelujen tarve on Suomessa kova.

– Erityisen haastavaa on löytää paikkoja vaikeasta psykoosisairaudesta kärsiville potilaille, jotka tarvitsevat pitkäaikaista hoitoa ja joilla on käyttäytymisen hallintaan liittyviä ongelmia, Takala täsmentää tiedotteessa.

Toimivuutta, turvallisuutta ja ulkoilumahdollisuuksia

Rakennukset omistava Senaatti-kiinteistöt, Vanhan Vaasan sairaala ja Suomen Arkkitehtiliitto järjestivät viime kesänä arkkitehtuurikutsukilpailun, jonka ehdotuksista haluttiin kuulla myös käyttäjien mielipide.

Takalan mukaan kokemusasiantuntijuuden hyödyntäminen on osa sairaalan arkea.

– Potilailla on edustus muun muassa sairaalan laajennetussa johtoryhmässä, ja vertaisohjaajat auttavat niin vierailijoita kuin toisia potilaita osastoilla ja erilaisissa hoitoryhmissä.

Sekä henkilökunta että potilaat korostivat toimivuutta, turvallisuutta ja ulkoilumahdollisuuksia.

Lue myös

Voittajaksi valittiin työryhmä Lukkaroinen Arkkitehdit Oy:n ehdotus, jossa korostuu tilojen solumaisuus käytävien sijaan. Siinä on muun muassa turvasoluja, joiden tarkoituksena on auttaa potilaita säätelemään käyttäytymistään ilman, että siihen tarvitaan perinteisiä rajoittamiskeinoja, kuten eristystä.

– Turvasoluun avautuvat turvahuoneet, joissa esimerkiksi aggressiivinen tai itsetuhoinen potilas voi rauhoittua ja saada itsensä hallintaan henkilökunnan avun turvin, Takala sanoo.

Kaikille 48 potilaalle tarjotaan oma huone, ja ulkoilemaan pääsee suoraan maantasosta. Lisäksi osastoilla on muun muassa aistihuone, jossa ahdistunutta oloa voi helpottaa esimerkiksi musiikin avulla.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030