Ajan­kohtai­sta

Laki opiskeluoikeuden peruuttamisesta hyväksyttiin eduskunnassa

Laki, joka mahdollistaa opiskelijan opiskeluoikeuden peruuttamisen joko pysyvästi tai joksikin aikaa, meni läpi eduskunnassa tiistaina.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/eduskunta1.jpg

Laki, joka mahdollistaa opiskelijan opiskeluoikeuden peruuttamisen joko pysyvästi tai joksikin aikaa, meni läpi eduskunnassa tiistaina.

Tähänastisten asetusten mukaan ei ole ollut mahdollista peruuttaa opiskeluoikeutta. Nyt hyväksyttyä lakia voidaan soveltaa, jos opiskelija vaarantaa toistuvasti muiden turvallisuuden tai joissain tapauksissa jos hän on vaaraksi itselleen. Opiskeluoikeus voidaan palauttaa, jos peruuttamisen syyt poistuvat.

Sivistysvaliokunta teki hallituksen esitykseen useita muutoksia. Lain mukaan on perustettava opiskelijoiden oikeusturvalautakunta, joka käsittelee opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista koskevat valitukset. Lääkäriliiton yhteiskuntasuhdejohtajan Hannu Halilan mielestä tehdyt muutokset ovat oikeansuuntaisia.

– Lääkäriliiton näkemyksen mukaan jo opiskeluoikeuden peruuttamisesta saisi olla päättämässä yhteinen riippumaton taho.

Lain ensimmäisessä käsittelyssä perjantaina kansanedustaja Raija Vahasalo (kok) sanoi, että valtakunnallisen päätöksentekoelimen perustamista harkittiin. Oli kuitenkin pelko, ettei sen päätöksenteko olisi ollut riittävän nopeaa.

Sivistysvaliokunnan mietinnössä korostettiin, että opiskeluoikeuden peruuttaminen pitäisi ottaa käyttöön vain ääritilanteissa. Ensisijaisesti pitäisi pohtia yhdessä opiskelijan kanssa keinoja hänen auttamisekseen. Lakiin hyväksyttiin muotoilu, jonka mukaan eduskunta edellyttää, että opiskeluterveydenhuoltoa kehitetään ja kaikilla koulutusasteilla huolehditaan opiskelijoiden mahdollisuuksista saada riittävästi ennaltaehkäiseviä tukitoimia.

Laki koskee erityisesti sosiaali- ja terveysalan, kasvatusalan sekä liikenteen alan opintoja. Tarkat tutkinnot määritellään myöhemmin asetuksella.

Nyt hyväksytyssä laissa on myös poistettu hallituksen esityksessä ollut mahdollisuus, että opiskeluoikeuden voisi menettää rikosepäilyn perusteella. Samoin on määritelty tarkemmin tiedonsaantioikeutta opiskelijan asioista.

Eduskunnan käsittelyssä kansanedustaja Tuula Peltonen (sdp) epäili kuitenkin, että nyt hyväksytyssäkin muodossa tiedonsaantioikeus voi vaikuttaa siihen, miten halukkaita opiskelijat ovat hakemaan apua esimerkiksi mielenterveysongelmissa.

Laki tulee voimaan 1.1.2012.

Hertta Vierula
Kuva: Joanna Moorhouse/Eduskunta

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030