Ajan­kohtai­sta

Sokerivero makeisveroa tehokkaampi kulutuksen muuttaja

Sokeriveron korottaminen vähentäisi sokeripitoisten tuotteiden kysyntää ja olisi erityisen tehokas kulutuksen muokkaaja matalissa sosioekonomisissa kansalaisryhmissä, joilla on myös pahemmat kansantautiongelmat kuin hyvätuloisilla.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/sokerinosto.jpg
Uuden tutkimuksen mukaan terveysperusteinen elintarvikeverotus vähentäisi tuntuvasti sokeripitoisten tuotteiden kysyntää ja lisäisi kasvisten, hedelmien ja kalan kulutusta. Lisäksi sokeriverotus vähentäisi merkittävästi ylipainoisuuden, tyypin 2 diabeteksen sekä sepelvaltimotautien esiintyvyyttä.

Tämä käy ilmi tänään julkistetusta tutkimuksesta, jossa oli mukana tutkijoita Tampereen yliopistosta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) ja Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

– Sokeriveron vaikutuksia voidaan pitää merkittävinä myös siksi, että sen aikaansaama sairaskulujen vähentäminen tuo säästöjä kansantaloudelle, sanoo kansantaloustieteen professori Jukka Pirttilä Tampereen yliopistosta.

– Sokeriveron hallinnointi tosin lisää kustannuksia, joten suoranaisia lisätuloja ei valtiolle koituisi, vaikka verokertymä kasvaisikin, Pirttilä huomauttaa.

Tämän vuoden alusta alusta voimaan tulleen makeis-, virvoitusjuoma- ja jäätelöveron vaikutukset jäävät tutkimusryhmän arvion mukaan noin puoleen verrattuna sokeriveroon.

Sokerivero ja vihannesten alv-alennus tehokkain malli

Kasvisten, hedelmien ja kalan kysyntä kasvaa niiden verotuksen alentuessa, jolloin näistä elintarvikkeista saatavien suotuisten ravintoaineiden saannin kasvu vähentää sepelvaltimotaudin ilmaantuvuutta.

– Arvonlisäveroalennusten mahdollinen haittapuoli on se, ettei kokonaisenergian saanti välttämättä alene, jos kuluttajat eivät riittävässä määrin kevennä muuta ruokavaliota esimerkiksi kalan syönnin lisääntyessä, huomauttaa THL:n tutkimusprofessori Pirjo Pietinen.

Hän pitää nyt julkistetun suomalaistutkimksen tuloksia kansainvälisestikin merkittävinä, sillä aiemmin elintarvikeverotuksen eri malleja ei ole vertailtu näin poikkitieteellisesti.

Pietisen mukaan tulosten perusteella kannattaa joko tuntuvasti nostaa ja laajentaa nykyistä makeisveroa tai siirtyä tuotteiden sokeripitoisuuteen perustuvaan verotukseen. Hedelmien, kasvisten ja tuoreen kalan ALV-alennusten vaikutukset näyttävät myös myönteisiltä.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030