Ajan­kohtai­sta

Kysy suoraan iäkkään potilaan alkoholinkäytöstä

Lääkärin kannattaa kysyä suoraan iäkkäältä henkilöltä alkoholin käyttötavoista ja määristä – ja tarvittaessa käyttää AUDIT-kyselylomakkeita, tähdentää geriatrian erikoislääkäri Jyrki Rintala.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Punaviini_Pixmac.jpg

Iäkkään alkoholinkäytön tunnistaminen on lääkärille haasteellista. Runsaasti alkoholia käyttävät ikäihmiset eivät yleensä itse kerro avoimesti asiasta, koska juomiseen liittyy paljon häpeän tunteita.

– Lääkäri aina ei kysy iäkkään potilaan alkoholinkäytöstä. Lääkäri saattaa ajatella, että koska potilaalla on jo paljon ikää mittarissa, niin omapa on asiansa. Lääkäri voi myös pohtia, että pitääkö alkoholinkäyttöön puuttua, koska iäkkäällä potilaalla on runsaasti muitakin ongelmia. Kyllä tätä asiaa täytyy kysyä, painottaa LT, geriatrian erikoislääkäri Jyrki Rintala Tampereen Terveystalosta.

Lääkärin kannattaa kysyä suoraan iäkkäältä henkilöltä alkoholin käyttötavoista ja määristä – ja tarvittaessa käyttää AUDIT-kyselylomakkeita.

– Kaatumisista ja murtumisista pitää aina kysyä erikseen, koska ne ovat alkoholisoituneiden iäkkäiden yleisiä ongelmia, Rintala sanoo.

Hänen mukaansa kliiniseen tutkimukseen kuuluvat mm. arviot lihaskunnosta, tasapainosta, muistista ja alaraajojen tunnosta.

– Lisätutkimusten avulla selvitetään mahdolliset alkoholin aiheuttamat kohde-elinvauriot.

Rintalan mielestä myös D-vitamiinipitoisuudet on aiheellista tutkia.

Hoito- ja palvelusuunnitelma keskiöön

Yli 65-vuotiaiden naisten alkoholinkäyttö on lisääntynyt suhteellisesti eniten 20 viime vuoden aikana. Silti yli 65-vuotiaat miehet ylittävät samanikäisiä naisia useammin riskikulutuksen rajan, eli yli kahdeksan alkoholiannosta viikossa.

Toimintakyvyn säilyttäminen ja arjen tukeminen ovat kulmakiviä alkoholisoituneiden iäkkäiden hoidossa. Näille henkilöille tulee laatia yksilöllinen hoito- ja palvelusuunnitelma sekä seuranta tehtyjen tutkimusten perusteella.

– Kukapa muu kuin lääkäri tähän puuttuu. Alkoholisoituneelle iäkkäälle järjestetään tarpeen mukaan kotisairaanhoidon ja kotipalvelujen käynnit, Rintala toteaa.

Realistisena tavoitteena kohtuukäyttö

Hoidon pyrkimyksenä on periaatteessa se, että iäkäs henkilö ei käytä vastedes alkoholia lainkaan. Kuitenkin realistinen tavoite on kohtuullinen alkoholinkäyttö.

– Naltreksoni ja antabus ovat kokeilun arvoisia lääkkeellisiä hoitovaihtoehtoja, Rintala mainitsee.

Potilasta kannattaa myös motivoida harrastamaan liikuntaa kaikissa muodoissa ja ohjata hänet esimerkiksi terveyskeskusten liikuntaryhmiin.

Ulla Toikkanen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030