Ajan­kohtai­sta

Ulkoilman pienhiukkaset myrkkyä ihmiselle

Pienhiukkaset aiheuttavat vuosittain noin 2 000 suomalaisen kuoleman. THL:n mukaan pienhiukkaspäästöjen puolittaminen vaikuttaisi kansanterveyteen merkittävästi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/ilmansaaste_panthermedia_02983007_2.jpg

Ulkoilman pienhiukkaset ovat suurin terveyteen vaikuttava ympäristötekijä. Tähän tulokseen tultiin Belgian, Hollannin, Italian, Ranskan, Saksan ja Suomen sekä Maailman terveysjärjestön WHO:n selvityksessä.

Selvitykseen valittiin yhdeksän ympäristötekijää: bentseeni, dioksiinit, passiivinen tupakointi, formaldehydi, lyijy, liikenteen melu, otsoni, pienhiukkaset ja radon. 



Pienhiukkaset aiheuttavat Suomessa noin 24 000 sairauksien ja kuolemantapauksien takia menetettyä elinvuotta. Ne aiheuttavat vuosittain noin 2 000 suomalaisen kuoleman. Pienhiukkaspäästöjen puolittaminen vaikuttaisi kansanterveyteen enemmän kuin muiden tutkittujen tekijöiden poistaminen täysin, toteaa tutkija Otto Hänninen THL:stä.

– EU:n ilmanlaatupolitiikka on ollut löysää, sillä EU-alueen ulkoilman pienhiukkasten vuorokausipitoisuuden raja-arvo on noin 2,5 kertaa suurempi kuin Suomen normaalipitoisuudet ja WHO:n ohjearvo. Raja-arvo ylittyy vain kaikkein saastuneimmilla alueilla Etelä-, Itä- ja Keski-Euroopassa eikä siten ohjaa tehokkaasti ilmanlaadun parantamiseen muualla Euroopassa, Hänninen sanoo.

Radonin ja passiivisen tupakoinnin vaikutus terveyteen on merkittävä, kuitenkin vain noin kymmenesosa pienhiukkasten vaikutuksesta. Bentseenin vaikutus on varma, mutta vähäinen. 



Lisäksi melun, lyijyn ja otsonin arvioitiin aiheuttavan terveyshaittoja. Näistä melun vaikutukset nousivat yllättäen tärkeimmiksi Suomessa.

– Liikennemelu lisääntyy vähitellen kasvavien liikennemäärien vuoksi. Melun ja terveyden välistä yhteyttä on alettu vasta äskettäin ymmärtää tarkemmin niin, että haittojen arviointi on ylipäätään mahdollista.

Dioksiinien vaikutukset arvioitiin epävarmoiksi ja formaldehydin vaikutus vähäiseksi.

Puun pienpoltto yksi syy

Suomessa yksi ympäristömyrkkyjen lähde on puun pienpoltto. Polttoprosesseista ja liikenteestä vapautuu ilmaan pienhiukkasia ja bentseeniä. Palamiskaasujen vaikutuksesta ilmakehässä syntyy otsonia ja joissakin tapauksissa polttoprosesseissa voi syntyä dioksiineja. Suurin osa pienhiukkasista kulkeutuu Suomeen kauempaa Euroopasta. 



Dioksiineja saadaan Suomessa pääasiassa ravinnosta, erityisesti Itämeren kalasta.

Suomalaiset saavat radonia kotien sisäilmasta, formaldehydin pääasiallinen lähde on ollut lastulevy. 



Lyijylle altistuminen on vähentynyt huomattavasti ja aiheutuu nykyään monista hajanaisista lähteistä. 



Passiivisen tupakoinnin rajoittaminen etenee Euroopassa voimakkaasti. Suomi on ollut tupakointirajoitusten eturintamassa, THL muistuttaa.

Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030