Ajan­kohtai­sta

Marjat ja kalat turvallisia, sienten cesium-arvot ylittyivät

Uusimpien cesium-mittausten perusteella ei ole syytä rajoittaa kotimaisten luonnontuotteiden kulutusta, mutta korkean laskeuman alueilla sienet kannattaa käsitellä Eviran ja STUKin ohjeiden mukaisesti.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kala.jpg
Vieläkö Tshernobylin jäljet näkyvät Suomen luonnossa? Tätä selvitettiin viime vuonna laajassa hankkeessa, jossa mitattiin luonnontuotteiden säteilyarvoja. Päätavoite hankkeessa oli parantaa kunnallisen elintarvikevalvonnan valmiuksia kriisitilanteissa.

Kunnalliset valvontaviranomaiset keräsivät näytteitä sienistä, marjoista, riistasta ja kaloista yhteensä 926 kpl ja niistä analysoitiin radioaktiivisen cesium-137 pitoisuuksia. Euroopan komissio on suositellut kaupallisten tuotteiden raja-arvoksi 600 Bq/kg (Bq=Becquerel).

Kuten aikaisempien tutkimusten valossa osattiin odottaa, ylittyi suositeltu raja-arvo useilla sieninäytteillä (16 %), erityisesti rouskuilla ja haperoilla, jotka oli kerätty kohtalaisen ja korkean laskeuman alueilta. Käytännössä rouskut ja osa haperoista käsitellään kuitenkin normaalisti keittämällä, jolloin suuri osa radioaktiivisista cesiumista liukenee veteen ja pitoisuudet syötävissä sienissä pienenevät. Kaikkien sienistä otetuista näytteistä todettujen pitoisuuksien keskiarvo oli 426 Bq/kg. Hajonta oli kuitenkin suuri, sillä pitoisuudet vaihtelivat sienilajista ja näytteenottoalueesta riippuen määritysrajan ja 3690 Bq/kg välillä.

Kaikki riista-, marja- ja kalanäytteet yhtä lukuun ottamatta alittivat komission suositteleman raja-arvon, 600 Bq/kg. Marjanäytteiden keskiarvopitoisuus oli 74 Bq/kg, riistanäytteiden 93 Bq/kg ja kalanäytteiden 188 Bq/kg.

Hankkeen tulosten perusteella ei ole syytä rajoittaa kotimaisten luonnontuotteiden kulutusta, mutta korkean laskeuman alueilla sienet kannattaa käsitellä Eviran ja STUKin ohjeiden mukaisesti keittämällä tai liottamalla sieniä väljässä vedessä.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030