Ajan­kohtai­sta

Miten ikä määritetään?

Miten toimia, kun terveyskeskuslääkärin vastaanotolle tulee maahanmuuttaja iänmääritystä varten?

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Hammasrtg_Pixmac.jpg
Terveyskeskuslääkärin pakeille tulee maahanmuuttaja, jonka mielestä suomalaisviranomaiset ovat määritelleet hänen ikänsä väärin. Potilas pyytää lääkäriä arvioimaan iän uudelleen – kun maistraattikin oli käskenyt mennä ikäkysymyksessä lääkäriin.

Esimerkki on aito ja tilanteeseen joutunut lääkäri oli ihmeissään. Miten lääkärin kannattaa tällaisissa tapauksissa toimia?

– Valviran ohjeistuksen mukaan lääkäri voi ottaa yhteyden paikallispoliisiin, maahanmuuttovirastoon tai rajavartiolaitokseen. Viime vuonna voimaan tulleen ulkomaalaislain muutoksen mukaan vain näillä tahoilla on oikeus pyytää oikeuslääketieteellistä ikäarviotutkimusta, selventää Hjelt-instituutin oikeushammaslääkäri Olli Varkkola.

Lääkärit eivät siis enää voi omin luvin lähettää maahanmuuttajaa ikäselvitykseen eikä esimerkkitapauksessa mainittu maistraattikaan ole oikeutettu tutkimuspyynnön tekemiseen.

Ikätutkimukset on keskitetty Hjelt-instituuttiin, ja sieltä voi myös kysyä neuvoa asiasta. Viime vuonna Hjelt-instituutissa tehtiin 83 ikäarviotutkimusta, ja vain yksi pyyntö tuli terveyskeskuksesta.

– Tutkimus saattaa kaatua myös kustannuksiin, sillä siitä veloitetaan noin 600 euroa, toteaa Varkkola.

Alaikäinen vai ei?

Iän arviointi tehdään hampaista sekä käden ja ranteen luista. Jos tutkittavan viisaudenhampaat ovat täysin kypsyneet, henkilö on todennäköisesti täyttänyt 18 vuotta. Samoin käden luusto kypsyy pojilla 19 vuoden ja tytöillä 18 vuoden iässä.

– Yleensähän viranomainen haluaa tietää vain sen, onko henkilö lapsi vai aikuinen. Iällä on merkitystä monien laissa säädettyjen oikeuksien ja velvollisuuksien kannalta, ja joskus maahanmuuttaja ilmoittautuu tämän takia alaikäiseksi, Olli Varkkola kertoo.

Viime vuonna Hjelt-instituutin ikäarviotutkimuksissa tutkittavista 62 % osoittautui täysikäisiksi, vaikka he olivat ilmoittaneet viranomaiselle olevansa alaikäisiä.

Varkkola muistuttaa, että tutkimukseen liittyy myös eettisiä kysymyksiä. Arvioitava altistetaan ionisoivalle säteilylle ei-lääkinnällisessä tarkoituksessa. Hjelt-instituutilla on kuvauksiin Säteilyturvakeskuksen lupa, ja se voi myös pyytää paikallista terveyskeskusta, sairaalaa tai yksityistä hoitolaitosta ottamaan röntgenkuvat ja lähettämään aineiston tutkittavaksi.

Essi Kähkönen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030