Ajan­kohtai­sta

Lonkan tekonivelten metalliset liukuparit aiheuttavat eniten ongelmia

Metalliset liukuparit lonkan tekonivelissä saavat aikaan enemmän pulmia kuin muista materiaaleista tehdyt tekonivelet, sanotaan Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmaclonkka.jpg

Metalliset liukuparit sisältävistä lonkan tekonivelistä yli 6 prosenttia oli aiheuttanut ongelmia viiden vuoden aikana. Metallia ja muovia sisältävistä tekonivelistä yli prosentti sai aikaan pulmia, kun taas yli 2 prosenttia keraamisista liukupareista aiheutti ongelmia viidessä vuodessa. Lancet-lehden tutkimuksessa analysoitiin yli 400 000 potilaan tiedot Englannin ja Walesin tekonivelrekistereistä.

Metalli-metalliliukuparit aiheuttivat eniten ongelmia naisille ja nuorille potilaille. Myös metallisten liukuparien suuri koko oli yksi tekijä, joka sai aikaan hankaluuksia.

– Suomessa on viime vuosina käytetty hyvin paljon metalli-metalliliukuparia lonkan tekonivelissä. Alusta saakka on tiedetty, että liukupinnalta erittyy metalli-ioneja. Nyt on käynyt ilmi, että ongelma on suurempi kuin on kuviteltu. Metalli-ionit voivat aiheuttaa kudosreaktion, joka saattaa johtaa niin sanotun pseudotuumorin syntyyn ja komponenttien irtoamiseen, kertoo tuki- ja liikuntaelinten toimialueen johtaja, ortopedian ylilääkäri Petri Virolainen TYKS:sta.

Virolaisen mukaan koko mekanismia ei vielä tunneta, mutta ongelmia näiden mallien käytöstä on selvästi tulossa.

– Kohun aloitti Tekonivelsairaala Coxassa käytetty ASR-malli, joka on poistettu markkinoilta. Ilmeisesti muitakin huonoja malleja on olemassa. Toisaalta taas jotkut mallit aiheuttavat vähän ongelmia. Myös komponenttien asento vaikuttaa reaktioon. Ilmiö on harvinainen, jos komponentit ovat hyvässä asennossa ja pehmytkudostasapaino kunnossa.

Ongelmia myös muissa liukupintapareissa

Suomessa komplikaatioita on esiintynyt paljon. Virolainen sanoo, että reaktiosta käytetään lyhennettä ARMED: siihen liittyy suurentunut veren metelli-ionipitoisuus ja nesteily proteesin ympärillä.

– Potilaalle voi syntyä pseudotuumori, joka sisältää nestettä ja granulaatiokudosta. Useita potilaita on leikattu uudestaan. Vielä on epäselvää, mitä tulisi tehdä potilaille, joilla on nesteilyä ja suurentuneet ionipitoisuudet, mutta ei oireita. Joissakin maissa on suositeltu isonuppisten metalli-metalliproteesien käytön lopettamista kokonaan. Suomessa suositetaan vastedes ainakin tarkkaa rajoitusta, kunnes asiasta tiedetään enemmän.

Virolaisen mukaan kaikkiin liukupintapareihin liittyy ongelmia. Myös muiden mallien on todettu aiheuttaneen pseudotuumoreita. Muovia sisältävissä malleissa muovipinta kuluu nopeasti, kun taas keraamiset mallit voivat vinkua.

– Lisäksi kaikki metalli-ionit eivät ole lähtöisin liukupinnalta, vaan muualta proteesista.

Ulla Toikkanen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030