Ajan­kohtai­sta

Lasten kyynärvarsimurtumat lisääntyvät vauhdilla

Määrä on yli nelinkertaistunut kymmenen vuoden aikana. Suurimpana syynä ovat trampoliinit.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_a6031954_trampoliini.jpg

Lasten kyynärvarren keskiosan kahden luun murtumien määrä on yli nelinkertaistunut kymmenen vuoden aikana, kertoo OYS:ssa tehty tutkimus. Suurimpana syynä ovat trampoliinit.

Vaikeahoitoisten kyynärvarren diafyysimurtumien ilmaantuvuus alle 16-vuotiailla lisääntyi kiihtyvästi 12 prosenttia vuodessa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Lastenkirurgian erikoislääkäri Juha-Jaakko Sinikumpu OYS:n lastenkirurgian yksiköstä katsoo, että ilmiö on huolestuttava.

– Emme tiedä aukotonta selitystä, mutta trampoliini on yksi selkeimmistä tekijöistä. Alussa sen aiheuttamia murtumia ei ollut yhtään, lopussa joka kolmas johtui siitä, hän kertoo.

Kyynärvarren murtumat ovat kaikkein yleisimpiä murtumia lapsilla. Keskiosan diafyysimurtumat käsittävät niistä vain pienen osan. Niihin liittyy kuitenkin huomattavia hoidollisia ongelmia ja luutumattomuutta, toisin kuin lasten murtumiin yleensä.

Hoito painottuu nyt kirurgiaan

Kyynärvarren diafyysimurtuman saaneen lapsen kesäloma on helposti pilalla.

Murtuma paranee hitaasti, ja usein joudutaan tekemään uusintaleikkauksia. Pitkäaikaisia seurauksia voivat olla muun muassa asentovirheet ja liikeratojen alentuma.

Juha-Jaakko Sinikummun mukaan kyynärvarsimurtuman saaneet potilaat myös kuormittavat lastenkirurgisia yksikköjä entistä enemmän. Murtumien lisääntymisen ohella niiden hoito on muuttunut kymmenessä vuodessa selvästi.

– Aiemmin murtumia hoidettiin enemmän kipsaamalla. Nyt ydinnaulat ovat yleistyneet. Kirurginen hoito-ote on ylipäätään lisääntynyt, Sinikumpu toteaa.

Vain yksi lapsi trampoliinille

OYS:n tutkijoiden yllättävä havainto oli, että kyynärvarsimurtuman saaneiden lasten keskimääräinen ikä nousi tutkimusaikana parilla vuodella. Sinikummun mukaan tämä liittynee muutoksiin vapaa-ajassa ja harrastuksissa. Useimmiten potilaat olivat ala-asteikäisiä.

Trampoliineista on esitetty jyrkkiäkin kannanottoja lääkärien ja lääkäriyhdistysten taholta. Jotkut haluaisivat kieltää ne kokonaan. Sinikumpu ei lähde tälle linjalle, vaikka onkin nähnyt trampoliiniturmien seurauksia.

– Yksi ongelma on, että trampoliinilla hyppii usein monta lasta kerralla. On vanhempien vastuulla, että trampoliinin käytössä pidetään rajat ja säännöt.

Oulussa tehdään jo jatkotutkimusta murtumien pitkäaikaishaitoista ja siitä, mikä leikkaustekniikka on niiden kannalta paras.

Tutkimus julkaistiin Injury-lehdessä.

Miia Soininen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030