Ajan­kohtai­sta

EU-resepti ei olekaan ongelma

Potilasdirektiivin myötä lääkkeitä 
voi ostaa toisessa EU-maassa 
annetuilla resepteillä. THL:n tutkijat marssivat apteekkiin ja testasivat alustavasti, miten belgialainen resepti kelpaa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/apteekki_Pixmac000078828761-1.jpg

Suomalainen apteekki tunnustaa melko hyvin toisessa EU-maassa kirjoitetun ­reseptin, kertoo THL:n tutkijoiden alustava tutkimus.

Syksyllä 2013 voimaan tulevan potilasdirektiivin myötä lääkkeitä voi ostaa toisessa EU-maassa annetuilla resepteillä. Asiassa on vielä monia vaikeita kysymyksiä, kuten esimerkiksi reseptin ­aitouden varmistaminen ja lääkeaineen tunnistaminen.

THL:n tutkijat testasivat käytännössä, miten 24 suomalaista apteekkia hyväksyy Belgiassa kirjoitettuja reseptejä. Puolet lääkemääräyksistä oli kirjoitettu englanniksi, puolet flaamin kielellä.

– Pyrimme löytämään kartoittavalla tutkimuksella tekijöitä, jotka liittyvät reseptien ja lääkkeiden luovuttamiseen. Siinä ei näyttäisi olevan hirveän isoja ongelmia Suomen osalta, tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki kertoo.

Reseptit osin 
hyväksyttävissä jo nyt

Apteekit olisivat suostuneet luovuttamaan joka kolmannen reseptin. Hylkäämisissä suurin syy oli se, että toistaiseksi vain Pohjoismaissa kirjoitetut reseptit kelpaavat Suomessa. Joissakin tapauksissa vastaavaa lääkeainetta ei löydetty.

– Tässä on harmaa vyöhyke. Lääke­laitos ilmoitti vuonna 2004, että toisessa EU-maassa kirjoitetun reseptin voi ­hyväksyä tietyin edellytyksin. Apteekeissa hyväksymisen perusteena oli esimerkiksi se, että ei haluttu jättää potilasta vaikeaan tilanteeseen, tutkija Vesa Syrjä sanoo.

Tutkijat korostavat, että otos on suppea ja tutkimustulokset viitteellisiä. Niitä ei ole vielä raportoitu.

Mystery shopping -menetelmää ei ole juuri käytetty vastaavasti Suomessa. Tutkimus on osa LSE:n (London School of Economics and Political Science) ­vetämää hanketta, jossa ovat mukana myös Belgia, Saksa, Espanja ja Englanti.

Tutkijat esiintyivät apteekkien asiakkaina, jotka hakivat lääkettä belgialai­selle henkilölle. Haetut lääkkeet olivat muun muassa verenpaine- ja koleste­rolilääkkeitä. Mukana ei ollut väärinkäyttöön sopivia lääkkeitä.

Rajat ylittäviin resepteihin liittyviä kysymyksiä:

- Aitouden ja lääkärin oikeuksien 
varmistaminen. Eurooppalaista tietokantaa lääkäreistä ei ole.
- Vaihteleva voimassaoloaika.
- Kielivaikeudet.
- Lääkkeiden vaihtelevat kauppanimet.
- Korvausjärjestelmä. Suorakorvaus puuttuu.
- Lääkkeen myyntilupa voi puuttua erityisesti joiltakin vanhoilta lääkkeiltä.

(Lähde: Risto Ihalainen, Lääkäriliitto)

Miia Soininen

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030