Ajan­kohtai­sta

Hormonikorvaushoito ei sovellu kroonisten sairauksien torjuntaan

Vaihdevuosien jälkeisen hormonikorvaushoidon kroonisiin sairauksiin liittyvä hyöty-riskisuhde havaittiin pitkäaikaisessa seurannassa epäedulliseksi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/estro.jpg

Vaihdevuosien jälkeinen hormonikorvaushoito ei ole hyvä keino kroonisten sairauksien ehkäisyyn, todetaan JAMA:ssa julkaistussa tutkimuksessa. 1990-luvulla käynnistettyyn Women`s Health Iniative (WHI) -tutkimukseen osallistuneiden potilaiden pitkäaikainen seuranta osoitti, että hormonikorvaushoidon riskit ovat hyötyjä suurempia.

Ensisijaisesti vaihdevuosiin liittyvien vasomotoristen oireiden lievittämiseen tarkoitettua hormonikorvaushoitoa on yhä enenevässä määrin pidetty ikääntymiseen liittyvien sairauksien torjuntakeinona. Hoidon hyöty-riskisuhdetta ei ole kuitenkaan aiemmin tarkasteltu laajoissa satunnaistetuissa tutkimuksissa.

WHI-tutkimuksessa mukana olleet 27 347 naista olivat tutkimuksen käynnistyessä 50–79-vuotiaita. Käytetty hormonikorvaushoito perustui joko konjugoidun hevosperäisen estrogeenin (CEE) ja medroksiprogesteroniasetaatin (MPA) yhdistelmään tai kohdunpoiston läpikäyneillä naisilla pelkkään CEE:hen. Puolet tutkittavista sai lumelääkettä.

CEE + MPA -hoidon aikana havaittiin kohonnut sepelvaltimotaudin, rintasyövän, aivohalvauksen, keuhkoveritulpan, dementian, sappikivitaudin ja virtsankarkailun riski.

Hormonikorvaushoito kuitenkin vähensi lonkkamurtumia, diabetesta ja vasomotorisia oireita. Sekä edulliset että epäedulliset vaikutukset pääasiassa hävisivät hoidon lopettamisen jälkeen, mutta rintasyöpäriski jäi koholle.

CEE-hoidon hyöty-riskisuhde oli parempi varsinkin nuoremmilla naisilla, eikä kohonnutta sepelvaltimotauti- ja rintasyöpäriskiä havaittu edes intervention aikana. Muut haittavaikutukset olivat kuitenkin vastaavia kuin CEE + MPA -ryhmässä.

Tutkijat arvioivat, että hormonikorvaushoito on järkevä vaihtoehto perusterveiden naisten keskivaikeiden tai vaikeiden vaihdevuosioireiden hallintaan menopaussin varhaisessa vaiheessa, mutta ei sovellu kroonisten sairauksien torjuntaan.

Tiina Lautala
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030