Ajan­kohtai­sta

Sivutyöohjeilla ei välitöntä vaikutusta

HUS ja TAYS haluavat uusilla ohjeistuksillaan suitsia virkalääkäreiden sivutöitä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Risto_Avela_.jpg

HUS ja TAYS haluavat uusilla ohjeistuksillaan suitsia virkalääkäreiden sivutöitä.

HUS tiukensi lääkäreiden ­sivutoimiseen työskentelyyn liittyviä ohjeitaan keväällä. Myös TAYS antoi kesäkuussa ohjeet asiasta.

Sairaanhoitopiirit haluavat kitkeä kilpailevaksi kokemansa toiminnan, etenkin sen, että lääkärit myyvät yksityispuolella palvelujaan kunnille tai hoitavat vakuutuspotilaita.

TAYS:n kirjeen mukaan ohjeen noudattamatta jättäminen voi johtaa kurinpidollisiin toimiin ja tilannetta aletaan valvoa lokakuussa.

Pitäisikö sivutöitä tekevän lääkärin ­alkaa nyt rajoittaa työskentelyään? Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholmin mukaan ei.

Työnantajan on kuultava jokaista lääkäriä erikseen ennen kuin voi rajoittaa vapaa-ajalla tapahtuvaa työskentelyä. Jos on tehty sivutoimi-ilmoitus, on myös ­lupa työskennellä.

Pääluottamusmies Risto Avelan mukaan HUS:ssa oli kesällä ensimmäinen asiaan liittyvä kuuleminen.

– Olemme varpaillamme. Kirurgeja ­tämä koskettaa eniten. Se on aiheuttanut hämmästystä ja ärtymystä. Eräs jo totesi, että jos sivutöitä ryhdytään rajoittamaan, hän lähtee pois talosta, kertoo Avela.

Avela arvelee, että syksyllä kuulemisia tulee lisää. Jos työnantajalta tulee kutsu kuulemistilaisuuteen, kannattaa ottaa yhteyttä luottamusmieheen tai Lääkäriliiton lakimiehiin.

Kunnat suosivat palveluseteleitä

TAYS:n pääluottamusmies Anna-Leena Kuuselan mukaan ohjekirje on aiheuttanut kysymyksiä ja ahdistusta niillä lääkäreillä, jotka tekevät runsaasti sivutöitä ja ottavat vastaan myös palveluseteli­asiakkaita.

– Kunnanisät tässä ovat enemmän niitä, joihin tämä pitäisi kohdistaa. He ostavat sieltä, mistä halvemmalla saavat, sanoo Kuusela.

Kunnat lähettävät potilaita ennemmin erityisalakonsultaatioon palvelu­setelillä yksityispuolelle kuin hoidettavaksi sairaanhoitopiiriin. Tämä tulee kunnalle halvemmaksi, osin potilaan omavastuuosuuden vuoksi. Ilmiö paisuu, sillä yksityispuolella tarjotaan yhä enemmän myös erikoissairaanhoitoa.

Kuuselan mukaan sivutöiden kieltäminen on tuskin ratkaisu: osaajat vain lähtevät töihin paremmin palkatulle ­yksityispuolelle. Ei olisi myöskään kenenkään etu, jos erityisosaaminen loppuisi yksityispuolelta.

Sivutyöt kartuttavat kokemusta

Risto Avela muistuttaa, että sivutyö myös hyödyttää työnantajaa. Lääkäri voi tehdä enemmän leikkauksia, jolloin ammattitaito kohenee. Lisäksi sairaalan ­jonot kevenevät. Toisaalta erikoislääkärien konsultaatiot kuntiin vähentävät potilaiden matkustelua.

Avelan mukaan pelkkä kilpaileva toiminta ei saa olla sivutyön kiellon peruste. Toiminnasta pitää olla myös ilmeistä haittaa työnantajalle. Todennäköisesti tätä asiaa tulevat vielä juristit pohtimaan.

– Tulemme miettimään ensimmäisen tapauksen jälkeen liiton kanssa, miten siihen reagoimme. Todennäköisesti haemme oikeudesta päätöksen, onko kyseinen toiminta työnantajaa mahdollisesti haittaavaa vai jopa hyödyttävää.

Sytykkeen ohjekirjeille ja sivutoimien rajoittamiselle antoi vuoden 2014 alussa HUS:n lääkäreiden voimin toimintansa aloittanut Helsinki Hospital. HUS oli vain vähän aiemmin perustanut yksityistä hoitoa tarjoavan Hyksin Oy:n.

Mari Heikkilä
Kuva: Kimmo Brandt
Kuvassa Risto Avela

Työnantajani on pyytänyt minut kuultavaksi sivutoimi-ilmoitukseni perusteella, mitä minun tulee ottaa huomioon? Tähän ja muihin asiaan liittyviin kysymyksiin löydät vastauksen Lääkäriliiton Usein kysyttyä -palvelun Virka- ja työsuhdeasiat -osiosta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030