Ajan­kohtai­sta

Vanhempien elämäntyyli heijastuu etenkin poikien hammasterveyteen

Mitä isä edellä, sitä poika perässä. Tämä pätee tutkitusti myös suun terveyteen.

Vanhempien suun terveyteen liittyvä elämäntyyli heijastuu usein lapsiin, mutta vaikutus on hiukan voimakkaampi pojilla kuin tytöillä. Tämä käy ilmi HLL Raija Poutasen väitöstutkimuksesta.

Hampaiden reikiintymisen taustalla on tunnetusti biologisia, sosioekonomisia ja terveystapoihin liittyviä tekijöitä. Tutkimuksessa selvitettiin lasten ja heidän vanhempiensa ominaisuuksia, jotka liittyvät 11–12-vuotiaiden koululaisten suun terveyteen ja siihen liittyvään elämäntyyliin. Suun terveyteen liittyvää elämäntyyliä kuvasivat hampaiden harjaustiheys sekä makeisten, virvoitusjuomien ja ksylitolituotteiden käyttö.

Tyttöjen elämäntyyli oli suotuisampi kuin poikien. Vähintään kolme suositeltua suun terveyteen liittyvää tapaa oli 36 prosentilla tytöistä ja 21 prosentilla pojista. Lasten hyvät tiedot suun terveyteen liittyvistä asioista, myönteiset asenteet ja usko omien hampaiden säilyttämiseen näyttivät edesauttaneen terveellisen elämäntyylin omaksumista.

Hammasterveydestä kannattaa keskustella

Tutkimuksen mukaan vanhempien hyvät tiedot suun terveyteen liittyvistä asioista ja tapa keskustella hampaiden terveydestä perheenjäsenten kesken heijastui usein lasten hyvinä terveystapoina.

Vanhempien huono suun terveys ja epäterveellinen elämäntyyli näkyivät usein lasten hampaiden alkavana reikiintymisenä. Myös niillä lapsilla, jotka olivat vastanneet "en tiedä" kysymykseen vanhempiensa hampaiden kunnosta, oli useammin varhaisia kariesvaurioita kuin niillä, jotka vastasivat tietävänsä onko vanhemmalla reikiä hampaissaan.

Tulosten perusteella suun terveyteen liittyvää tietoa pitää välittää sekä vanhemmille että lapsille. Vanhempien suun terveys ja siihen liittyvät tavat myötävaikuttavat heidän lastensa hammasterveyteen, ja terveellisen elämäntyylin omaksumisessa sekä äidin että isän rooli on tärkeä.

Tutkimus käsitti noin 2500 porilaista ja raumalaista koululaista vanhempineen.

Sosiaalihammaslääketieteen alaan kuuluva väitöskirja “Boys and girls as health-promoting actors - determinants of oral health-related lifestyle among 11- to 12-year-old schoolchildren” tarkastetaan Oulun yliopistossa 5.10.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030