Ajan­kohtai­sta

Psykologinen jälkipuinti ei auta kriisin kokeneita

Vain kognitiivinen käyttäytymisterapia voi ehkäistä traumaperäistä stressihäiriötä, kertoo tutkimus.

Psykologisen jälkipuinnin eli debriefingin vaikutuksista ei ole näyttöä kriisin, onnettomuuden tai katastrofin kokeneiden jälkihoidossa. Neljä viikkoa tai pidempään jatkuva kognitiivinen käyttäytymisterapia taas saattaa ehkäistä traumaperäisiä psykologisia häiriöitä.

Näin todetaan norjalaisen terveydenhuollon arviointien menetelmäyksikön NOKC:n raportissa. Meta-analyysi käsitti 29 satunnaistettua koetta. Muuttujina olivat traumaperäinen stressihäiriö (PTSD), traumaperäiset stressioireet, ahdistuneisuus ja masentuneisuus 3–6 kuukauden ja 1–3 vuoden kuluttua.

Analyysin mukaan kognitiivista käyttäytymisterapiaa saaneiden potilaiden riski saada PTSD-diagnoosi oli noin puolet verrattuna kontrolliryhmään 3–6 kuukauden jälkeen, noin kolmannes 9 kuukauden jälkeen ja neljännes 3–4 vuoden jälkeen. Psykologinen jälkipuinti ei ollut vaikuttavaa verrattuna siihen, ettei tehty mitään interventiota.

Analyysissa todetaan, että muiden interventioiden vaikutuksista ei voida vetää johtopäätöksiä riittämättömän tutkimusnäytön vuoksi.

Psykologinen jälkipuinti toteutettiin yhdessä tai kahdessa kriisi-istunnossa kolmen viikon kuluessa traumaattisesta tapahtumasta. Kognitiivinen käyttäytymisterapia toteutettiin 4–14 istunnossa kuuden kuukauden sisällä traumasta.

Vähintään joka neljäs saa katastrofista stressihäiriön

Norjalaisraportin käsittämiä traumaattisia tapahtumia olivat muun muassa tulipalot, väkivalta ja odottamattomat kuolemantapaukset.

Traumaperäisessä stressihäiriössä henkilö saattaa elää katastrofitilanteen yhä uudelleen, välttää tapahtumasta muistuttavia asioita ja kärsiä unettomuudesta, keskittymishäiriöistä tai psykosomaattisista sairauksista.

Ihmisen aiheuttamissa katastrofeissa arviot häiriön ilmaantuvuudesta aikuisilla vaihtelevat 25–75 prosentin välillä.

Raportti julkaistaan lähiaikoina Finohtan verkkosivuilla. Sivuilta löytyy myös raportin ensimmäisen osan tiivistelmä, joka julkaistiin viime vuonna.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030