Ajan­kohtai­sta

Munasarjasyövän leikkaukset kannattaa keskittää

Väitöstutkimus osoittaa, että munasarjasyöpäleikkaukset kannattaa keskittää yliopistosairaaloihin.

Munasarjasyöpä on Suomessa kuudenneksi yleisin naisten syöpä ja toiseksi yleisin gynekologinen syöpä. Vuosittain todetaan yli 400 uutta munasarjasyöpää, ja sairastuneista 49 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua.

Meilahdessa lääkärinä työskentelevän LL Salla Kumpulaisen väitöstutkimus osoittaa suuremman leikkausmäärän olevan tilastollisesti merkitsevä suotuisa ennustetekijä sekä munasarjasyövän tautivapaalle ajalle että elossaoloajalle.

Yliopistosairaaloissa leikataan eniten potilaita, ja leikatuilla potilailla oli merkittävästi paremmat elossaoluvut kuin muissa sairaaloissa leikatuilla potilailla. Tämä perustuu etenkin leikkauksen laajuuteen eli siihen, paljonko kasvainta onnistutaan poistamaan. Myös imusolmukkeiden poistolla on merkitystä hoitotulokseen.

Hoitosuositusten mukainen leikkaus tehtiin yliopistosairaalassa 73 prosentille silmämääräisesti munasarjaan rajoittunutta tautia sairastavalle potilaalle. Vastaavat luvut muissa sairaaloissa vaihtelivat välillä 11–21 prosenttia. Lantion ulkopuolelle levinnyttä tautia sairastavan potilaan mahdollisuus päästä silmämääräisesti tautivapaaksi ensimmäisessä leikkauksessa oli kolme kertaa suurempi, kun leikkauksen suoritti gynekologiseen onkologiaan perehtynyt lääkäri verrattuna yleisgynekologin leikkaamaan potilaaseen. Solunsalpaajahoidon toteutus ei eronnut merkitsevästi sairaaloiden välillä.

Väitöstutkimus osa laajempaa valtakunnallista tutkimushanketta. Tyksin naistenklinikan ja Suomen Syöpärekisterin käynnistämässä tutkimuksessa on selvitetty munasarjasyövän leikkaushoitokäytäntöä Suomessa.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030