Ajan­kohtai­sta

Lihavuuskirurgia yleistyy Suomessa

Kirurgien mielestä suurimpia esteitä ovat sairaaloiden resurssipula ja koulutuksen puute.

Kirurgisten laihdutusleikkausten määrän odotetaan kasvavan Suomessa seuraavina vuosina. Viime vuonna laihdutusleikkauksia tehtiin vain noin 120 kuudessa sairaalassa.

– Suomi on Pohjoismaiden lihavin kansa, mutta siitä huolimatta meillä hoidetaan sairaalloisen lihavia henkilöitä vain vähän kirurgisilla laihdutusleikkauksilla. Esimerkiksi Ruotsissa näitä leikkauksia tehdään vuosittain yli 2 000 ja Yhdysvalloissa 205 000, ylilääkäri Mikael Victorzon Vaasan keskussairaalasta sanoo.

Victorzon kertoi laihdutusleikkauksista Valtakunnallisilla Lääkäripäivillä keskiviikkona.

NEJM:ssa (2007;357:741) julkaistun ruotsalaistutkimuksen mukaan lihavuuden kirurgisella hoidolla on monia etuja. Tulokset ovat pitkäaikaisia, nostavat potilaan elämänlaatua ja vähentävät liitännäissairauksien, kuten korkean verenpaineen ja tyypin 2 diabeteksen riskiä. Myös kuolleisuus pienenee.

Yleislääkärit eivät tunne ilmiötä läheisesti

Johnson&Johnsonin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset yleislääkärit ja kirurgit suhtautuvat lihavuuskirurgiaan pääosin myönteisesti. Kirurgien mielestä suurimpia esteitä leikkausten määrän kasvulle ovat sairaaloiden resurssipula ja koulutuksen puute.

Kirurgit suhtautuvat ruokavalioon, liikuntaan ja ravitsemusterapiaan kriittisemmin kuin yleislääkärit. Yleislääkärit taas suhtautuvat lääkehoitoon myönteisemmin kuin kirurgit.

Lihavuuskirurgia-käsite on tuttu useimmille yleislääkäreille, mutta aihetta ei välttämättä tunneta läheisesti. Tutkimukseen osallistui 60 kirurgia ja 161 yleislääkäriä.

Lihavuuskirurgian yleisimmät menetelmät ovat mahalaukun ohitusleikkaus, pienennysleikkaus ja pantaleikkaus. Leikkaukset vaikuttavat energian saantiin rajoittamalla ruoan kulkua tai imeytymistä. Suurien ruokamäärien syöminen yhdellä kertaa tulee mahdottomaksi.

Laihdutusleikkauksen kriteerinä pidetään sairaalloista lihavuutta eli yli 40 painoindeksiä.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030