Ajan­kohtai­sta

Varusmiesten meluvammat vähenevät

Inttiin menijät taas ovat entistä huonokuuloisempia. Lähes joka viidennellä on alentunut kuulo.

Varusmiesten saamat meluvammat ovat viime vuosina vähentyneet huomattavasti. Vuonna 2006 meluvammoja tilastoitiin vain 149 tapausta, kun vuoteen 2000 asti niitä oli yli 300 vuosittain.

Vammojen väheneminen johtuu joko parantuneesta informaatiosta tai uudesta vaimentimesta, joka vaimentaa rynnäkkökiväärin äänenpainetasoa jopa 9 desibeliä. Muutoin melun lähteet puolustusvoimissa ovat entisellään, ja lentokoneet ovat lisääntyneen tehon myötä aiempaa äänekkäämpiä.

Nuorten melualtistus siviilissä on puolestaan kasvanut, ja varusmiespalvelukseen astuvien kuulo on huonontunut viimeisen 20 vuoden aikana.

Lähes joka viidennellä palvelukseen astuvalla nuorella miehellä on alentunut kuulo. Korvan soimista esiintyy usein tai aina melualtistuksen tai muun syyn seurauksena 8 prosentilla ja joskus 67 prosentilla varusmiehistä.

Varusmiesten meluvammoja hoidetaan ylipainehappihoidolla noin 5 päivän mittaisena hoitona.

Noin prosentti varusmiehistä valittaa tinnitusta jo palvelukseen saapuessaan. Vaikka tinnitus ei aiheuttaisi merkittävää kuulonlaskua, sitä hoidetaan ylipainehappihoidolla. Pysyvä tinnitus voi muuttaa varusmiehen palveluksen kulkua ja johtaa rajoituksiin ammunnoissa.

Heikki Kiukaanniemi Sotilaslääketieteen keskuksesta kertoi aiheesta valtakunnallisilla Lääkäripäivillä torstaina.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030