Ajan­kohtai­sta

NEJM: Epäsuotuisat tutkimukset masennuslääkkeistä jäävät julkaisematta

Lääkärien ja potilaiden saama kuva lääkkeiden tehokkuudesta voi olla pahasti vääristynyt. Noin kolmannes kliinisistä tutkimuksista ei päädy alan julkaisuihin.

Myönteisiin tuloksiin päätyvät masennuslääketutkimukset tulevat todennäköisemmin julkaistuiksi lääketieteellisissä lehdissä kuin tutkimukset, joiden tulokset ovat kielteisiä tai epävarmoja.

Näin todetaan NEJM:ssa julkaistussa analyysissä. Noin kolmannes tutkimuksista jää julkaisematta, mikä voi vääristää lääkärien ja potilaiden saamaa kuvaa lääkkeiden tehokkuudesta.

Analyysin mukaan 94 prosentissa julkaistuista tutkimuksista tulokset olivat lääkkeen kannalta myönteisiä, kun taas Yhdysvaltain lääkevalvontaviranomaisen FDA:n tarkastamista tutkimuksista myönteisiin tuloksiin päätyi vain 51 prosenttia. FDA:n arvioimat tutkimukset käsittivät sekä julkaistuja että julkaisemattomia tutkimuksia.

Analyysi käsitti 74 FDA:n rekisteröimää tutkimusta 12 masennuslääkkeestä vuosilta 1987–2004. 38 oli päätynyt myönteisiin tuloksiin, ja niistä 37 julkaistiin. Kielteisiin tuloksiin päätyneistä 36 tutkimuksesta julkaistiin 14. Näistä 11:ssä tulokset ilmaistiin tutkijoiden näkemyksen mukaan myönteisiksi vastoin FDA:n arviota.

Tutkijat eivät osaa sanoa, johtuuko vinoutuma tutkimusten kirjoittajista ja sponsoreista, lääketieteellisten lehtien kielteisistä julkaisupäätöksistä vai molemmista. Analyysi on toistaiseksi perusteellisin aihetta käsittelevä tutkimus, ja sen uskotaan kiihdyttävän entisestään keskustelua lääketutkimusten tulosten julkaisemisesta.

NEJM skarppaa julkaisemisessa

NEJM:n päätoimittajan Jeffrey M. Drazenin mukaan artikkeli osoittaa, että julkaistut tutkimukset antavat tilanteesta todellista ruusuisemman kuvan. Hän kertoo Bloombergille, että NEJM on vuodesta 2002 pyrkinyt tietoisesti julkaisemaan enemmän kielteisiä tutkimuksia.

– Tämä tutkimus on tärkeä kahdesta syystä. Ensinnäkin lääkkeitä määrätessä haluaa olla varma, että käytettävissä on paras mahdollinen tieto. Ei riitä, että tietää vain kolmasosan totuudesta. Toiseksi, meidän on kunnioitettava tutkimukseen osallistuvia ihmisiä, hän toteaa The New York Timesissa.

Muutamat lääkeyhtiöt kommentoivat tutkimusta kansainvälisessä mediassa. Muun muassa masennuslääke Zoloftia markkinoiva Pfizer ilmoittaa, että yhtiö on sitoutunut välittämään tietoa kaikista rekisteröidyistä kliinisistä tutkimuksista tuloksista huolimatta.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030