Ajan­kohtai­sta

Kandiasetus voimaan kesäkuussa

Kesäkuun alusta alkaen lääketieteen opiskelija voi toimia tilapäisesti lääkärin tehtävissä terveyskeskuksessa ja sen päivystyksessä suoritettuaan hyväksytysti viiteen ensimmäiseen opintovuoteen kuuluvat opinnot.

Kesäkandilta edellytetään paitsi viiden vuoden opinnot, myös riittävät edellytykset asianomaisen tehtävän hoitamiseen.

– Asetus meni läpi ennakoidussa muodossa, mutta yhä siinä on muutamia tulkintaa vaativia kohtia, sanoo Lääkäriliiton koulutusjohtaja Hannu Halila.

Asetusmuutoksesta tullaankin viidessä yliopistokaupungissa järjestämään lähiaikoina Nuorten Lääkärien Yhdistyksen, Suomen Medisiinariliiton ja Suomen Lääkäriliiton yhteistyönä tiedotustilaisuuksia lääketieteen opiskelijoille ja alueen ylilääkäreille.

– Harmittavaa on se, että asetuksen antaminen lykkääntyi näin pitkälle, kun iso osa ensi kesän sijaisuuksista on jo sovittu, Halila toteaa.

– Lääkärin tehtävässä toimivalle opiskelijasijaiselle tulee nimetä ohjaaja, joka on oikeutettu itsenäisesti harjoittamaan lääkärin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä. Lisäksi opiskelijan toimiessa päivystävänä lääkärinä on hänelle nimettävä takapäivystäjä, joka on itsenäisesti ammattiaan harjoittamaan oikeutettu lääkäri, kertoo Hannu Halila.

Takapäivystäjän pitää olla viivytyksettä tavoitettavissa ja tarvittaessa hänen on saavuttava toimintayksikköön opiskelijan tueksi. Takapäivystäjällä on vastuu opiskelijan toiminnasta.

Neljä vuotta opiskellut voi toimia päivystävän lääkärin tehtävissä erikoissairaanhoidossa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla, mutta ainoastaan täyslaillistetun lääkärin läsnä ollessa, tämän ohjauksessa ja valvonnassa.

Erikoissairaanhoidon toimintayksiköissä tai terveyskeskuksen vuodeosastolla lääketieteen opiskelija voi toimia tilapäisesti lääkärin sijaisena, kun hän on suorittanut vähintään neljän ensimmäiseen opintovuoteen kuuluvat opinnot ja hänellä on riittävät edellytykset asianomaisen tehtävän suorittamiseen. Näissä tapauksissa hänen pitää olla suorittanut kyseisen erikoisalan lääkärin peruskoulutukseen kuuluvat opintojaksot, joita toimessa tarvitaan eli ne opintojaksot, minkä erikoisalaan kuuluvissa tehtävissä hän aikoo toimia.

– Opintojaksoilla tarkoitetaan kyseisen erikoisalan oppiaineen varsinaista kliinistä kurssia tentteineen. Se ei siis edellytä mahdollisesti jossain tiedekunnassa esimerkiksi viimeisenä vuonna olevan suppean kertauskurssin tyyppisen jakson suorittamista, selventää koulutusjohtaja Halila.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030