Ajan­kohtai­sta

Huttunen lääkehuollosta: Rohto uuteen virastoon

Lääkehuollon työnjakoa selvittävä Jussi Huttunen esittää, että Lääkehoidon kehittämiskeskus Rohto liitetään Kansanterveyslaitoksesta ja Stakesista muodostettavan uuden tutkimus- ja kehittämislaitoksen osaksi.

Jussi Huttusen väliraportin mukaan lääkehoidon hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointijärjestelmää kehitetään siten, että eri laitoksissa ja yksiköissä tehty työ tukee mahdollisimman hyvin keskushallinnon päätöksentekoa. Arvioinnit tullaan tulevaisuudessa tuottamaan asiantuntijaverkostossa, jonka työtä koordinoi KTL:stä ja Stakesista muodostettava tutkimus- ja kehittämislaitos. Uudessa organisaatiossa Rohto muodostaisi lääketutkimusosaston ytimen.

– Arviointiin liittyy nyt lukuisia ongelmia, toteaa Jussi Huttunen tänään jättämässään väliraportissa.

– Selvityksen yhteydessä kuullut asiantuntijat olivat yhtä mieltä siitä, että lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointia on Suomessa lisättävä ja tehostettava. Yhdelläkään nykyisellä yksiköllä ei ole riittäviä resursseja eikä yhteistyötä tehdä tarpeeksi. Toimintaan liittyy läpinäkyvyys- ja jääviysongelmia, toteaa Huttunen.

Myös Lääkelaitoksen ja Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen ja Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen työnjakoa on Huttusen mukaan selvitettävä. Työnjakoa koskevat kysymykset liittyvät lääkehoidon prosessiturvallisuuteen, terveydenhuollon laitteiden ja ohjelmistojen valvontaan, elin- ja kudoslain lupa- ja valvontamenettelyihin ja lääkkeiden GLP -tarkastuksiin.

Jussi Huttunen ehdottaa väliraportissa, että sosiaali- ja terveysministeriö asettaa erillisen työryhmän laatimaan yksityiskohtaista ehdotusta työnjaon selkiyttämiseksi.

Lisäksi Suomen rokotehuoltoon ja rokoteturvallisuuteen liittyy toimivalta- ja yhteistyöongelmia, joiden korjaamiseksi tarvitaan säädöksiä tai säädösmuutoksia.

Jussi Huttunen jättää loppuraportinsa toukokuun loppuun mennessä.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030