Ajan­kohtai­sta

Eri probiootit vaikuttavat eri tavoin immuunijärjestelmään

Probiooteilla eli terveysvaikutteisilla bakteereilla on kantakohtaisia tulehduksen välittäjäaineita vähentäviä vaikutuksia, selviää Helsingin yliopistossa tänään perjantaina tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Terveystieteiden maisteri Riina Kekkonen käytti probioottitutkimuksessaan sekä soluviljelymallia että terveillä aikuisilla tehtyjä lumekontrolloituja kliinisiä tutkimuksia.

– Aikaisemmin probioottien vaikutuksia on tutkittu lähinnä allergian ja erilaisten vatsavaivojen ehkäisyssä ja hoidossa eikä niiden vaikutuksia terveiden aikuisten immuunijärjestelmään ei juurikaan ole tarkasteltu. Käytännön elämässä probioottituotteita kuitenkin syövät useimmiten terveet aikuiset, Kekkonen huomauttaa.

Valkosolumallissa tehdyt kokeet osoittivat, että eri probioottikantojen kyvyssä aktivoida immuunivasteen välittäjäaineiden tuotantoa oli eroja. Tulehdusta lievittäviä vaikutuksia esiintyi lähinnä Bifidobacterium- ja Propionibacterium-sukuihin kuuluvilla kannoilla. Streptococcus- ja Leuconostoc-sukuihin kuuluvat kannat puolestaan aktivoivat Th1-tyyppistä, soluvälitteistä immuunivastetta. Eri probioottien yhdistelmät eivät aktivoineet välittäjäaineiden tuotantoa tehokkaammin kuin yksittäiset kannat, mikä väittelijän mukaan viittaa probioottien keskinäiseen kilpailuun niiden ollessa kosketuksessa ihmisen soluihin.

Kliinisiin tutkimuksiin valittiin kaksi kantaa, jotka solumallissa näyttivät parhaiten lievittävän tulehdusta, ja näiden lisäksi mukaan otettiin vertailukannaksi jo aikaisemmin hyvin tutkittu LGG-probioottikanta (Lactobacillus rhamnosus GG), vaikka solumallissa sen tulehdusta lievittävät vaikutukset olivat melko vaimeat. Yllättäen LGG näytti kuitenkin kliinisissä tutkimuksissa olevan tehokkain tulehdusten lievittäjä. Kolmen viikon tutkimuksessa terveillä aikuisilla LGG alensi muun muassa tulehdusta kuvaavan C-reaktiivisen proteiinin ja tulehduksellisten välittäjäaineiden määrää.

– Pidemmässä kolmen kuukauden pituisessa kliinisessä tutkimuksessa LGG:llä ei ollut vaikutusta terveiden aikuisten infektiosairastavuuteen, mutta se lyhensi vatsavaivojen kestoa, kertoo vastaavana tutkijana Valion Tutkimus- tuotekehitysyksikössä työskentelevä Riina Kekkonen.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030