Ajan­kohtai­sta

Isän korkea ikä lisää lapsen kaksisuuntaisen mielialahäiriön riskiä

Selitys voi olla neuropsykiatrisille häiriöille altistavien geenimutaatioiden yleistyminen siittiösoluissa iän myötä.

Keski-iän ohittaneelle isälle syntyvällä lapsella on kolmanneksen suurentunut riski sairastua kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön verrattuna nuorten isien lapsiin, todetaan Archives of General Psychiatry -lehdessä julkaistussa ruotsalaistutkimuksessa.

Karolinska Institutetin tutkijat löysivät yli 7 miljoonan ruotsalaisen rekisteritiedoista 13 428 kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavaa, jotka olivat saaneet diagnoosin ainakin kahdella eri sairaalajaksolla, ja valitsivat kullekin satunnaisesti viisi samana vuonna syntynyttä tervettä verrokkia. Vertailussa isän ikä osoittautui bipolaarihäiriön riskitekijäksi.

Lapsen sairastumisriski alkoi kasvaa jo isän iän ollessa 29 vuotta. Kun isä oli 55-vuotias tai vanhempi lapsen syntyessä, sairastumisriski oli 35 % suurempi kuin kaksikymppisten isien lapsilla. Äidin iällä oli vain vähän vaikutusta. Yhteys isän ikään oli voimakkain varhain sairastuneilla.

Isän korkean iän on aiemmin havaittu lisäävän myös neuropsykiatristen häiriöiden, kuten skitsofrenian ja autismin riskiä. Selitykseksi on ehdotettu iäkkäiden isien persoonallisuuspiirteitä, mutta tutkijoiden mukaan syy voi liittyä myös geeneihin. Miehillä siittiöitä muodostuu koko elämän ajan, ja iän myötä virheiden vaara DNA-kopioinnissa kasvaa.

– Geneettistä selitystä puoltavat äidin iän vähäisempi merkitys ja isän iän voimakkaampi yhteys varhain sairastuneilla. Varhaisen sairastumisen uskotaan olevan enemmän geneettisesti määräytynyttä kuin myöhäisen, sanoo tutkija Emma Frans Karolinska Institutetista.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030