Ajan­kohtai­sta

Imeväisikäisten terveystarkastukset toteutuvat huonosti

Neuvoloiden henkilöstömitoitukset ovat hieman parantuneet, mutta varsinkin pikkuvauvojen tarkastukset ontuvat yhä.

Neuvolatoiminta näyttää kehittyneen myönteisesti osassa terveyskeskuksista, mutta varsinkin alle vuoden ikäisten terveystarkastukset ontuvat, todetaan Stakesin kansallisessa äitiys- ja lastenneuvolatoiminnan selvityksessä. Selvitykseen osallistui 187 terveyskeskusta (81 % kyselyn saaneista).

Erityisesti Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen lääneissä sekä väestöpohjaltaan yli 50 000 asukkaan terveyskeskuksissa neuvolatoiminta on kehittynyt myönteisesti. Uuden vuosituhannen aikana annetut valtakunnalliset ohjeet neuvolatoiminnasta ja terveyden edistämisestä suosituksineen ovat tukeneet terveyskeskuksia. Myös seurantatiedot palvelujärjestelmästä ja valtakunnalliset neuvolapäivät ovat yhdenmukaistaneet toimintaa.

Verrattuna vuoteen 2004 pientä myönteistä kehitystä on tapahtunut mm. äitiys- ja lastenneuvolapalvelujen henkilöstömitoituksissa, määräaikaistarkastuksissa, kotikäynneissä ja eräissä muissa työmenetelmissä. Lakkautettuja hoitotyön johtajien virkoja oli perustettu uudelleen. Myös neuvolan terveydenhoitajien ja lääkäreiden määrä suhteessa asiakkaisiin oli parantunut: terveydenhoitajamitoitus oli suositusten mukainen noin 61 %:ssa äitiysneuvoloista ja 47 %:ssa lastenneuvoloista, lääkärimitoitus vastaavasti 63 %:ssa ja 29 %:ssa. Yhä useammassa kunnassa terveydenhoitajan työn tueksi on tullut perhetyöntekijöitä.

Imeväisikäisten tarkastuksia liian vähän

Neuvolan määräaikaiset terveystarkastukset ovat hieman lisääntyneet, lukuun ottamatta imeväisikäisten lasten terveystarkastuksia. Lääkärin määräaikaiset terveystarkastukset raskauden aikana ensisynnyttäjille toteutuivat suositusten mukaisesti 83 %:ssa ja synnytyksen jälkeen 96 %:ssa. Uudelleensynnyttäjille vastaavat osuudet olivat 75 % ja 94 %. Suositusten mukaiset terveydenhoitajien tarkastukset imeväisikäisille toteutti 32 % ja leikki-ikäisille 91% terveyskeskuksista ja lääkärintarkastukset vastaavasti 50 % ja 86 %.

Kotikäyntejä oli lisätty terveyskeskuksissa suositusten suuntaisesti erityisesti lapsen odotusvaiheessa. Perhevalmennuksia on sen sijaan vähennetty, ja muita vanhempainryhmiä on järjestetty hyvin vähän.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030