Ajan­kohtai­sta

Lääkealan keskuksen sijoitus ratkeaa marraskuun loppuun mennessä

Lääkelaitoksen henkilökunta tyrmää alueellistamiskaavailut.

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt projektin valmistelemaan lääkehuollon keskushallinnon uudistusta. Uudistuksen myötä kaikki lääkehuoltoon liittyvät tehtävät keskitetään uuteen lääkealan keskukseen, jonka toiminta on tarkoitus käynnistää syksyllä 2009. Keskuksen sijaintipaikasta tehdään erillinen alueellistamisselvitys. Alueellistamisselvityksen päälinjaukset on tarkoitus saada valmiiksi lokakuun puolivälissä ja koko selvitys valmiiksi marraskuun loppuun mennessä.

Ohjausryhmä vastaa linjauksista

Uudistuksen linjauksista vastaa projektin ohjausryhmä, jota johtaa sosiaali- ja terveysministeriön valtiosihteeri Terttu Savolainen. Ohjausryhmä linjaa lääkealan keskuksen strategian, organisaation ja johtamisjärjestelmän. Se päättää keskukseen siirtyvistä tehtävistä ja vastaa siitä, että nykyisten virastojen henkilöstö saa uudistuksesta riittävästi tietoa. Ohjausryhmään kuuluu henkilöstöjärjestöjen edustaja.

Ohjausryhmän päätettäväksi tulevat asiat valmistelee projektiryhmä, jonka puheenjohtaja on ylijohtaja Päivi Sillanaukee sosiaali- ja terveysministeriöstä. Myös projektiryhmässä on henkilöstöjärjestöjen edustus.

Ministeriön asettama selvityshenkilö, professori emerita Liisa Turakka tekee ehdotuksen alueellistamisselvityksen päälinjauksista lokakuun puolivälissä. Uuden lääkealan keskuksen sijoituspaikka on tiedossa viimeistään marraskuun loppuun mennessä, jolloin alueellistamisselvityksen on määrä valmistua. Hallituksen linjausten mukaan alueellistamisen pääpaino on Itä- ja Pohjois-Suomessa. Keskuksen sijoituspaikaksi selvitetään Kuopiota ja Oulua, joissa molemmissa on ennestään lääkealan osaamista. Selvityshenkilön tukena on taustaryhmä, jota johtaa ylijohtaja Raimo Ikonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Henkilöstö tyrmää alueellistamisen

Lääkelaitoksen henkilöstölle alueellistamiskaavailut tulivat yllätyksenä, sillä sitä ei esitetä selvitysmies Jussi Huttusen laatimassa raportissa. Henkilöstön mukaan lääketurvallisuus heikkenee, jos toiminnot eriytetään eri puolille Suomea. Henkilöstön julkistamassa kannanotossa todetaan myös, että ministeri Liisa Hyssälän tekemässä esityksessä ei otettu kantaa Lääkelaitoksen laboratorion toimintaan, tehdas- tai lääketukkukaupan tarkastuksiin eikä kliinisten lääketutkimusten jaoston toimintaan.

Henkilöstön kannanoton mukaan siirto pois Helsingistä hankaloittaisi kansallista yhteistyötä lääkealan yritysten ja yhteistyöviranomaisten kanssa. Erityisesti henkilöstö nostaa esiin yhteistyö Elintarviketurvallisuusviraston kanssa. Alueellistaminen myös vaikeuttaisi virkamiesten matkustamista EU-tehtävissä ja lisäisi matkustuskuluja.

Lääkelaitoksessa on noin 210 työntekijää. Henkilöstön kannanotossa todetaan, että alueellistaminen lamauttaisi myyntilupatoiminnan uudessa keskuksessa, koska suurin osa pätevästä ja kokeneesta henkilökunnasta ei ole valmis muuttamaan. Lääkelaitokselle on ollut viime vuosina vaikeaa löytää päteviä asiantuntijoita pääkaupunkiseudultakaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030