Ajan­kohtai­sta

Lihottaako ruokaan lisätty natriumglutamaatti?

Tutkijat epäilevät, että ruokaan lisätyn natriumglutamaatin ja liikapainon välillä voi olla yhteys.

Kiinassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että ruokaansa natriumglutamaattia lisänneet henkilöt olivat merkitsevästi useammin ylipainoisia kuin henkilöt, jotka eivät käyttäneet tätä aromivahvennetta. Tutkimus tehtiin kartoittamalla tarkasti neljä vuorokauden mittaista jaksoa, jolloin kirjattiin kaikki nautittu ravinto ja siihen mahdollisesti lisätty natriumglutamaatti.

Sekoittavien tekijöiden, kuten fyysisen aktiivisuuden ja kokonaisenergiansaannin, vakioimisen jälkeenkin natriumglutamaattia käyttäneiden riski ylipainoon oli suurempi kuin niiden, jotka eivät sitä käyttäneet.

Elintarvikkeiden lisäaineena tunnettua natriumglutamaattia, pakkausselostuksissa nimellä aromivahvenne E621:tä (monosodium glutamate), käytetään yleisesti teollisesti valmistetuissa elintarvikkeissa. Sitä lisätään einesruokiin, makkaroihin ja säilykkeisiin korostamaan lihaisaa ja täyteläistä makua. Elintarvikkeiden säilyvyyttä natriumglutamaatti ei paranna, vaan sen yksinomaisena tarkoituksena on saada ruoka maistumaan paremmalta. Luontaisesti natriumglutamaattia esiintyy maitojalosteissa ja tuoreissa vihanneksissa.

Natriumglutamaattia on perinteisesti käytetty kiinalaisessa ja muussakin itämaisessa ruoassa. Sen maku tunnetaan myös nimellä umami.

Maukasta ruokaa syödään enemmän?

– Natriumglutamaatin vaikutusmekanismia liikapainoon ei tunneta eikä natriumglutamaatista ole juurikaan ihmistutkimuksia, sanoo Suomen Lihavuustutkijoiden puheenjohtaja, dosentti Kirsi Pietiläinen.

– Eläinkokeista tiedämme, että natriumglutamaatilla on suora toksinen vaikutus esim. hypotalamukseen ja tätä kautta mahdollisesti syömisen säätelyyn, mutta suun kautta nautitun natriumglutamaatin vaikutukset ovat epävarmoja. Aineen vaikutuksista rasva-aineenvaihduntaan emme myöskään tiedä riittävästi, hän lisää.

Länsimaissa ihmiset syövät yhä useammin teollisesti valmistettua ruokaa, ja vaikka olemme oppineet tarkkailemaan tuoteselosteista ruoan energiapitoisuutta, harva osaa yhdistää eri lisäaineita mahdolliseen lihomisriskiin.

– Kysymyksiä on edelleen paljon, mm. artikkelissakin esiintuotu: miksi kiinalaiset ovat laihempia vaikka syövät paljon enemmän natriumglutamaattia kuin muunmaalaiset? Tarvitaan paljon lisätutkimusta, mutta teoriassa osatekijänä voi olla syömistottumukset. Syödään paljon teollisesti maustettua runsasenergiaista, mutta mahdollisesti muuten ravintoköyhää ruokaa. Koska aromivahvennettu ruoka maistuu, ainakin sitä voi tulla syötyä enemmän, vaikka muuta näyttöä mekanismista pitääkin vielä odottaa, toteaa Kirsi Pietiläinen.

Maira Palosuo

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030