Ajan­kohtai­sta

Kännykästä apu unihäiriöiden seulontaan

Maailman ensimmäinen terveyttä edistävä matkapuhelinsovellus syntyi Suomessa.

Lempeästi herättävä ”heräämiskello”, kännykkään ladattava HappyWakeUp-ohjelma herättää nukkujan silloin, kun hänen unensa on aamulla kevyimmillään. Herääminen on helppoa ja miellyttävää, kun se pohjautuu nukkujan luonnolliseen unirytmiin. Ohjelma ei herätä syvän, rauhallisen unen tai REM-univaiheen aikana, jolloin herääminen on tunnetusti vaivalloista.

Tampereen teknillisen yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijat ovat yhteistyössä selvittäneet unihäiriöitä ja kehittäneet tekniikkaa niiden seulontaan. Tampereen teknillisessä yliopistossa diplomi-insinööri Väinö Virtanen kehitti diplomityönään unen laatua seuraavaa teknologiaa, joka johti matkapuhelimeen ladattavan älykkään herätyskellon keksimiseen. Teknologia on ensimmäinen terveyttä edistävä matkapuhelimen sovellus maailmassa.

Virtanen aloitti kaksi vuotta sitten kuorsaukseen liittyvien signaalien analyysin, jossa työvälineinä käytettiin kotitietokoneen mikrofoniliitäntää ja langatonta mikrofonia. Hänen tavoitteenaan oli saada aikaan kotioloissa käytettävä kuorsauksen seulonta ja seuranta.

Miellyttävä aamuherääminen vähentää stressiä

Puhelimen herätyskello laitetaan soimaan tavalliseen tapaan: herätysajaksi asetetaan aamun viimeinen mahdollinen herätysaika. Puhelin asetetaan illalla tyynyn tai lakanan alle tai muuten aivan nukkujan viereen sängylle tai yöpöydälle. Yöllä herätyskello seuraa tilastollisesti nukkumiseen liittyviä ääniä kuunnellen nukkujan liikehtimistä. Ohjelma seuraa nukkujan unen laatua matkapuhelimen mikrofonilla myös asetettua herätysajankohtaa edeltävällä 20 minuutin ajanjaksolla. Jos ohjelma havaitsee nukkujan olevan lähes hereillä tämän parinkymmenen minuutin aikana, se antaa herätyssignaalin. Viimeistään kello kuitenkin herättää asetettuun aikaan.

– Miellyttävä aamuherääminen vähentää elimistön stressiä, joka taas tunnetusti liittyy moniin elimistön hyvinvoinnin riskitekijöihin, kuten verenpaineeseen ja sydän- ja aivoverenkiertoon. HappyWakeUp ei kuitenkaan ole hoitotuote unettomuuteen tai unihäiriöihin. Sellaisten oireiden esiintyessä on syytä kääntyä oman lääkärin puoleen, sanoo dosentti Tapani Salmi HYKS:n kliinisen neurofysiologian osastolta.

Älykkäitä herätyskelloja on jo muutama markkinoilla. Ne seuraavat nukkuvan henkilön unta esimerkiksi ranteen liikeanturin avulla.

Kehitteillä sovellus uniapnean seulontaan

Unihäiriöiden tulkinta lääketieteellisesti on työlästä ja kallista, eikä hyviä menetelmiä unihäiriöiden seulontaan juuri ole. Nyt kehitettyä ohjelmaa voidaan jatkossa käyttää myös useiden tavallisten unihäiriöiden, kuten levottomien jalkojen, unen rikkonaisuuden, kuorsauksen ja uniapnean seulontaan.

Uudesta teknologiasta jalostetaan seuraavaksi kaupallinen tuote unihäiriöiden seulontaan matkapuhelimella ja mahdollisesti nauhoittavilla mp3-soittimilla. Se tulee helpottamaan unihäiriöiden mittausta kotioloissa. Keksintöjen patentointia on tukenut Keksintösäätiö. Kaupallistamisvaiheessa Tekes antoi tukea perustetulle yritykselle, jonka nimi on Smart Valley Software Oy. Patenttihakemukset mittausmenetelmistä on jätetty sekä Suomessa että maailmalla.

Älykäs herätyskello on ladattavissa internetistä Nokian kännyköihin, joissa on Symbian S60-käyttöjärjestelmä, eli useimpiin uusiin 3G-puhelimiin. Viikon kokeilu maksaa 2 euroa ja sen voi maksaa tekstiviestillä. Ohjelman voi ladata myös kahdeksi kuukaudeksi tai jatkuvalla lisenssillä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030