Ajan­kohtai­sta

Onnistuuko elvytys?

Listautumismalli, pikapoleja ja eurolääkäri- koulutuksen remontti. Terveyskeskusten pelastussuunnitelma on julkistettu. Vantaalta ministeriöön palkattu Timo Aronkytö on kuitenkin pettynyt: ehdotuksissa olisi voitu mennä pitemmällekin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/timoaronkyto.jpg

Listautumismalli, pikapoleja ja eurolääkärikoulutuksen remontti. Terveyskeskusten pelastussuunnitelma on julkistettu. Vantaalta ministeriöön palkattu Timo Aronkytö on kuitenkin pettynyt: ehdotuksissa olisi voitu mennä pitemmällekin.

Ylilääkäri Timo Aronkytö palkattiin Vantaan kaupungin terveyspalvelujen johtajan paikalta määräajaksi sosiaali- ja terveysministeriöön ratkomaan terveyskeskusten ongelmia. Toimiva terveyskeskus -suunnitelmassa onkin tuomisina Vantaalta esimerkiksi listautumismalli ja ”pikapolit”.

Myös useimmat muut ehdotukset ovat entuudestaan tuttuja. Kokonaan uusia avauksia suunnitelmasta ei löydy.

– Tässä on hyvä alku, mutta tarvitaan vielä muuta, sanoo Aronkytö.

Mitä siis jäi puuttumaan?

– Jos halutaan löytää ratkaisu, jolla julkinen sektori pärjää, meidän täytyy pystyä ajattelemaan rohkeammin. Joidenkin kehittämisehdotusten kanssa olisi voitu mennä pitemmällekin, sanoo Aronkytö, mutta kiittää ehdotuksista käytyä keskustelua hyväksi.

– Pitemmälle meneviä ratkaisuja olisi ollut nimenomaan liittyen toiminnan järjestämisen logiikkaan ja liiketoimintamalleihin.

Aronkydön omasta mielestä niiden kuntien, jotka eivät ole nykyjärjestelmässä pystyneet kehittämään toimintaansa, kannattaisikin jatkossa miettiä uusia malleja, esimerkiksi julkisomisteisia terveyspalveluyrityksiä.

Aronkytö puhuu hitaasti kiiruhtamisesta. Suunnitelmaa aletaan toteuttaa asteittain heti. Kaikki keinot ovat käytössä vuoteen 2010 mennessä.

Lääkärintyön tarjontaa tarkennetaan työnjaolla

Vantaan tuliaisina toimenpideohjelmassa on esimerkiksi listautumismalli, jossa omalääkärin saavat lähinnä pitkäaikaissairaat tai potilaat, jotka nimenomaan haluavat omalääkärin. Muut hoidetaan esimerkiksi päiväpäivystyksissä, ”pikapoleilla”.

Aronkytö ei usko, että listautumismalli tekisi terveyskeskuslääkärin työstä vielä entistäkin raskaampaa.

– Vantaalla on tutkittu asiaa ja todettu, että kun lääkäri oppii aidosti tuntemaan potilaansa, he muuttuvatkin kevyemmiksi. Lääkärin jatkuva vaihtuminen rasittaa sekä potilasta että lääkäreitä. Toki lääkäri saa listamallissakin hoitaa myös kevyempiä potilaita ja saa niistä ”nuppitaksaa”.

Hoitajien ja fysioterapeuttien vastaanottoja lisätään. Suunnitelman mukaan ne soveltuisivat esimerkiksi joidenkin akuuttipotilaiden hoitoon, kroonisten kansantautien seurantaan sekä kuntoutuksen ja toimintakyvyn arviointiin. Hoitajille kaavaillaan myös matalan kynnyksen vastaanottoja, jotka on tarkoitettu esimerkiksi nuorille tai mielenterveyspotilaille.

– Lääkärin työstä on puute nyt ja tulevaisuudessa, koska lääkärin työn kysyntä kasvaa eikä mikään käytännössä mahdollinen koulutusmäärä riitä sitä täyttämään. Työtehtäviä täytyy muuttaa. Näin saadaan lääkärityön tarjontaa kohdistetuksi paremmin siihen kysyntään, joka tosiaan tarvitsee lääkäriä. Myös hoitajaresepti tulee puitavaksi jossain vaiheessa, Aronkytö sanoo.

Terveyskeskuksiin aiotaan myös tuoda erikoislääkärien vastaanottotoimintaa ja apteekit kytkeä nykyistä tiiviimmin mukaan järjestämään kotihoidossa olevien potilaiden lääkehoitoa. Esimerkiksi koneellista annosjakelua laajennetaan.

Eurolääkärikoulutus remonttiin

Terveyskeskusten vetovoimaa yritetään lisätä myös remontoimalla eurolääkärikoulutuksen käytännön palvelua. Jatkossa eurolääkärit eivät enää olisikaan suoraan kuntien palveluksessa:

– Vastuu perusterveydenhuollon lisäkoulutuksesta siirretään laajemmille harteille. Kun terveydenhuoltolaki tulee voimaan, meillä tulee olemaan 20 sairaanhoito- ja terveyspiiriä, joissa yhtenä yksikkönä on perusterveydenhuollon yksikkö. Eurolääkärikoulutus siirretään tämän perusterveydenhuollon yksikön vastuulle, ja eurolääkärit ovat sen palveluksessa, Aronkytö sanoo.

Uuden järjestelyn houkuttimeksi kaavaillaan eurolääkärikoulutuksen EVO-korvauksen korottamista.

Käytännössä uudistus merkitsee sitä, että jokaiseen piiriin tulee opetusterveyskeskus, jollainen on nyt esimerkiksi Turussa ja Porissa.

– Tämä varmistaa sen, että eurolääkärit saavat sitä perusterveydenhuollon koulutusta, jota he tarvitsevat, sen sijaan että he menevät itse etsimäänsä työpaikkaan johonkin kuntaan, jossa he paikkaavat lääkäripulaa, Aronkytö perustelee.

Hänen mukaansa ei pidä ihmetellä, ettei vastavalmistuneita lääkäreitä saada terveyskeskuksiin, jos heidät on eurolääkäreinä laitettu mahdottomalta näyttävien tehtävien eteen lääkäripulan takia.

Lääkäriliitto epäilee listautumismallia

Lääkäriliitto hyväksyy terveyskeskusten pelastussuunnitelman päälinjat, mutta epäilee yksittäisiä käytäntöjä. Neuvottelupäällikkö Heikki Pärnäsen mukaan listautumismalli saattaa yksipuolistaa lääkärin toimenkuvaa, ja tämä ei houkuttele terveyskeskustyöhön.

− Lääkäreille ohjautuu hyvin raskasta potilasmateriaalia, jos omalääkärille listautuvat vain monisairaat ja paljon palveluja tarvitsevat potilaat. Tämä ei lainkaan edistä lääkärin työssä jaksamista, Pärnänen sanoo.

Listautumisen tulisi olla mahdollista kaikille halukkaille, ja väestön kattavaa listautumista pitäisi suosia. Pärnänen ehdottaa, että listautumattomia voisi jopa sanktioida, esimerkiksi suuremmilla käyntimaksuilla.

Ns. matalan kynnyksen poliklinikoista hyötyisivät Lääkäriliiton mukaan monet erityisryhmät, kuten päihdeongelmaiset ja mielenterveyspotilaat – tai vaikkapa nuoret, joiden kynnys hakeutua lääkärin vastaanotolle on korkea.

− Hoidon tarve arvioidaan nyt monissa paikoissa puhelimessa. Tämä toimii tiettyyn pisteeseen asti, mutta siihen sisältyy myös riskejä. Erityisryhmillä pitäisi olla walk-in-pikapoleja, jossa asian selvittely voidaan aloittaa. Tällaiset matalan kynnyksen yhteyspaikat voivat parhaimmillaan toimia myös hyvänä motivointikeinona jatkoselvittelyyn.

Eurolääkäreiden toiminnan keskittämistä sairaanhoitopiirien perusterveydenhuollon yksiköihin Lääkäriliitto ei hyväksy lainkaan. Pärnänen pitää tätä pakkolainsäädäntönä, joka määräisi eurolääkärit työskentelemään tulevien sairaanhoitopiirien palveluksessa.

Lue lisää perjantaina 3.10.2008 ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Suvi Sariola, Niina Rapo

Kuva: Mikko Käkelä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030