Ajan­kohtai­sta

Sienilääkkeet muuttavat tulehduskipulääkkeiden metaboliaa

Lääkeaineenvaihduntaa estävät sienilääkkeet kasvattavat tulehduskipulääkkeiden pitoisuuksia.

Sytokromi P450 -entsyymien (CYP) toimintaa estävät sienilääkkeet lisäävät tulehduskipulääkkeiden pitoisuutta elimistössä. Lisäksi masennuslääke venlafaksiinin aineenvaihdunta estyy merkittävästi, todetaan Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa.

LL Ville-Veikko Hynninen tutki väitöskirjansa osatöissä sienilääkkeiden aiheuttaman CYP-entsyymien toiminnan estymisen vaikutusta ibuprofeenin, diklofenaakin, etorikoksibin ja meloksikaamin sekä venlafaksiinin metaboliaan. Tutkimuksiin otettiin terveitä miehiä, joille annettiin 2–4 päivää kestäneen sienilääkehoidon jälkeen kerta-annos tutkittavaa lääkettä. Tutkittavan lääkeaineen pitoisuutta veressä ja vaikutusta seurattiin ja verrattiin kontrollitilanteeseen, jossa koehenkilöille annettiin kerta-annos tutkittavaa lääkettä ilman edeltävää sienilääkehoitoa.

Yleisimpien tulehduskipulääkkeiden tiedetään hajoavan elimistön CYP-entsyymien välityksellä, mutta eri CYP-entsyymien toimintaa estävien lääkkeiden vaikutuksista tulehduskipulääkkeiden metaboliaan on melko vähän tietoa.

Tulehduskipulääkkeitä käyttö on runsasta, joten on todennäköistä, että niitä käytetään joko satunnaisesti tai jatkuvasti myös CYP-entsyymien toimintaa estävien lääkeaineiden kanssa. Tulehduskipulääkkeet ovat yleensä hyvin siedettyjä ja yksittäiset annokset yhdessä CYP-entsyymien toimintaa estävien lääkkeiden kanssa tuskin vaarantavat potilasturvallisuutta. Sen sijaan pitkään jatkuvaa yhteiskäyttöä on varottava.

LL Ville-Veikko Hynnisen väitöskirja tarkastetaan 25.10.2008 Turun yliopistossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030