Ajan­kohtai­sta

Lapissa nousi kiista sairaanhoitopiireistä

Ehdotus terveydenhuoltolaiksi asettaa Lapin organisaatiomuutoksen eteen: yksi sairaanhoitopiiri vai kaksi terveyspiiriä?

Pitäisikö Lappiin perustaa yksi sairaanhoitopiiri vai kaksi terveyspiiriä? Kahden sairaanhoitopiirin maakunnassa on virinnyt voimakas keskustelu tulevaisuuden organisaatiorakenteesta. Keskustelu sai alkunsa uutta terveydenhuoltolakiehdotusta koskevan lausuntokierroksen pohjalta.

Lapissa halutaan turvata erikoissairaanhoidon päivystykset Rovaniemellä, ja uskotaan yhden yhteisen sairaanhoitopiirin olevan sen edellytys. Länsi-Pohjan alueella taas uskotaan oman terveyspiirin turvaavan palvelut paremmin.

Ehdotus uudeksi terveydenhuoltolaiksi edellyttää, että sairaanhoitopiirin väestöpohjan on oltava vähintään 150 000 henkeä. Lapin sairaanhoitopiirin alueella asukkaita on vajaat 120 000 ja Länsi-Pohjan alueella 66 000. Vain nämä yhdistämällä Lappiin saataisiin lakiehdotuksen vaatimukset täyttävä sairaanhoitopiiri.

Terveyspiirimallissa väestöpohjavaatimusta ei ole. Terveyspiirissä perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito yhdistettäisiin samaan organisaatioon, pois kunnilta.

Länsi-Pohjassa tähän ollaan johtajaylilääkäri Juha Kursun mukaan valmiita. Omaa sosiaali- ja terveyspiiriä on valmisteltu jo vuosia ja siitä on olemassa valtuustotason päätökset. Kursu näkee, että oma terveyspiiri olisi Länsi-Pohjassa järkevä ratkaisu, koska silloin hankalaksi koettu väliporras, eli alle 20 000 asukkaan kuntien muodostamat yhteistoiminta-alueet, jäisi pois. Oma terveyspiiri takaisi Länsi-Pohjalle myös edustuksen erityisvastuualueen neuvottelupöydässä.

Maakuntajohtaja Esko Lotvosen käsityksen mukaan Lapissa kunnat eivät ole halukkaita antamaan perusterveydenhuollon omistajaohjausta terveyspiirille.

Turistit tuplaavat väkimäärän

Lapin sairaanhoitopiirin virallinen kanta on, että sairaanhoitopiirit pitäisi yhdistää. Operatiivisen tulosalueen johtaja, kirurgian ylilääkäri Hannu Halme Lapin keskussairaalasta on huolissaan erikoissairaanhoidon päivystysten tulevaisuudesta, jos niitä maksamaan ei saada kyllin suurta väestöpohjaa.

Terveyspiirimallissa Halme näkee taloudellisen niukkuuden uhkan, joka johtaisi näivettymiseen.

– Matkailusesonkien aikana Lapissa on jopa 300 000 ihmistä. Haemme isoa keskustelua siitä, voiko tämä alue jäädä ilman keskussairaalatason päivystystä, Halme perää.

Kursu ei ymmärrä miten terveyspiirimalli näivettäisi erikoissairaanhoitoa. Työnjakoa keskussairaaloiden kesken on lisättävä joka tapauksessa.

Halme on tulkinnut lakiehdotuksen perusteluosista, että terveyspiiri antaisi vain peruserikoissairaanhoitoa, eli valikoimaan kuuluisi poliklinikkatoimintaa, konsultaatiota ja päiväkirurgiaa.

– Se ei riitä Lapin olosuhteisiin millään. Lähdemme siitä, että Rovaniemellä on aluekeskus, jossa säilyvät tavanomaisimmat erikoissairaanhoidon päivystystoiminnot, Halme linjaa.

Kiistan taustalla ovat myös alueiden erilaiset olosuhteet: Länsi-Pohjassa 90 % väestöstä asuu puolen tunnin matkan päässä keskussairaalasta, pitkien etäisyyksien Lapissa puolet väestöstä asuu kauempana.

Uusi terveydenhuoltolaki on tulossa eduskunnan käsittelyyn ensi keväänä.

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030