Ajan­kohtai­sta

Kaikututkimusmenetelmä osteoporoosin väestöseulontaan

Uusi menetelmä mahdollistaa ensimmäistä kertaa luuston kaikututkimuksen tyypillisiltä murtuma-alueilta.

Perinteisesti ultraääntä on käytetty mm. sikiöiden ja pehmytkudosten tutkimiseen, jolloin luiset rakenteet ovat kuvausvirhettä aiheuttava ongelma. Luuston tutkimisessa asia on juuri päinvastoin. Jotta tulokset olisivat luotettavia, luun päällä olevan pehmytkudoksen vaikutus tulee määrittää ja sen aiheuttama virhe täytyy pystyä poistamaan.

FM Ossi Riekkinen esittelee Kuopion yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan uudenlaisen laskentatekniikan, joka poistaa pehmytkudoksen aiheuttaman virheen ja mahdollistaa periaatteellisesti ultraäänimittauksen tekemisen tyypillisistä osteoporoottisista murtumakohdista. Tekniikka parantaa kaikututkimuksen luotettavuutta ja tekee siitä yksinkertaisen.

Osteoporoosi aiheuttaa yli 200 miljoonaa luunmurtumaa vuosittain. Nykyisellä röntgenkuvaukseen perustuvalla taudinmääritystekniikalla voidaan erotella suuren murtumariskin potilaat. Suurin osa osteoporoottisista murtumista todetaan kuitenkin potilailla, joiden luuston kunto on röntgenmenetelmin arvioituna normaali. Toisaalta röntgentekniikka ei ole hyvä menetelmä osteoporoosin väestöseulontaan, sillä se altistaa tutkittavan ionisoivalle säteilylle. Kaikututkimus ei aiheuta potilaalle terveysriskiä. Tässä väitöskirjatyössä esiteltyä menetelmää luun murtumariskin arvioimiseen voi verrata vaikkapa kotiolosuhteissa tehtyyn verenpaineenmittaukseen.

Menetelmä voi mahdollistaa turvallisen seulonnan

Nykyiset osteoporoosin diagnosointimenetelmät kertovat vain luun määrästä unohtaen luun rakenteen ja koostumuksen merkittävän vaikutuksen luun kuormituskestävyyteen. Tässä väitöskirjatyössä kehitetyn ultraäänitekniikan havaittiin tuottavan tietoa kaikista edellä mainituista luun lujuuteen vaikuttavista tekijöistä. Tulos valaa vahvaa uskoa ultraäänen käyttöön osteoporoosin diagnosoinnissa.

Väitöskirjatyössä esitetty tekniikka voi mahdollistaa väestön seulontatutkimukset. Sitä voidaan käyttää myös lasten ja nuorten luuston kehittymisen seurantaan ja esimerkiksi liikunnan ja ruokavalion vaikutuksen tutkimiseen. Röntgentekniikka soveltuu tällaiseen huonommin potilaalle aiheutuvan säderasituksen vuoksi. Nuoruusiällä tehtyä ultraäänimittausta voidaan erityisesti hyödyntää tutkimuksissa joiden tavoitteena on kehittää menetelmiä myöhäisemmällä iällä kehittyvän osteoporoosin ehkäisemiseksi.

FM Ossi Riekkisen lääketieteellisen fysiikan alan väitöskirja Development and application of ultrasound backscatter methods for the diagnostics of trabecular bone tarkastetaan 14.11.2008 Kuopion yliopistossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030